7.1.2013 23:59

Alkuperäinen nimi:Big Trouble in Little China
Valmistusvuosi:1986

Säpinää Chinatownissa on John Carpenterin vuonna 1986 valmistunut älytön toimintakomedia, joka on kyseisen ohjaajan ehdoton suosikki omista elokuvistaan. Sitä voi vain ihmetellä miksi. Itse suurena Carpenter fanina ihmettelen, sillä tämä on ehdottomasti hänen surkein elokuvansa mitä itse olen käsiini saanut, vaikka en olekaan tämän jälkeistä tuotantoa pahemmin katsellut. Arvostelujen perusteella hyvä niin.

Juoni elokuvassa on ennenkaikkea typerä, kliseinen ja järkyttävän huono, mutta tässä se kuitenkin lyhyesti: Jack Burton (Russel) on machoileva rekkakuski, joka on viemässä lastia San Franciscoon, mutta törmääkin matkallaan vanhaan kaveriinsa Wangiin (Dennis Dunn) ja päättää lähteä hakemaan hänen tulevaa morsianta lentokentältä. Sitten “Kuinkas muutenkaan” morsian siepataan kentällä ja tästä alkaa suuri takaa ajo David Lo Panin (James Hong) Hallitsemaan Chinatowniin ja sen lukuisiin maanalaisiin katakombeihin.

Noin vauhdikas juoni voisi kuulostaa hauskaltakin, mutta ei. Juoni on aivan liian kliseinen ja sen taistelukohtaukset ovat toteutettu kömpelösti. Tarinaan ihmeellisesti ilmestyvät lukuisat henkilöhahmotkin ovat todella ärsyttäviä ja heillä ei ole juonen kannalta mitään muuta oleellista, kuin mättää turpiin eteensä tupsahtavia pahiksia. Heidän näyttelijöistä puhumattakaan. Kurt Russelin esittämä rekkakuski on ainut jotenkin siedettävä hahmo elokuvassa, mutta ei hänkään tällä kertaa ainakaan näyttelytaidoilla vakuuta.

John Carpenterin elokuville tyypillistä säikyttelyä ja klaustrofobista tunnelmaa on tältä elokuvalta turha odottaa, vaikka suurin osa elokuvaa tapahtuukin pimeissä katakombeissa. Sen sijaan odotinkin elokuvalta hienoja tehosteita, mutta niitäkään en tällä kertaa saanut. Tehosteet ovat jopa huonompia kuin John Carpenterin 80-luvun käynnistäneessä kauhupätkässä usva. Onhan elokuvilla kuitenkin yli viiden vuoden ikäero. John Carpenterin itse säveltämä musa soi tässäkin pätkässä taustalla, mutta itse en siihen ainakaan huomiota kiinnittänyt.

Lopuksi voisi vielä kysyä mihin se oikea John Carpenter katosi? Tämä ei voi olla sen ohjaajan elokuva jonka minä tunsin hienojen kulttielokuvien Halloween, Usva ja The Thing takaa tai sitten hänen parhaat päivänsä ovat jo takana päin. Säpinää Chinatownissa on järjetöntä roskaa, jota kenenkään ei ikinä tulisi vaivautua katsomaan.

Arvosteltu: 07.01.2013