Sarjassa on amerikkalaisen perhekomedian tyyliin paljon kliseisiä juttuja ja imelyyttäkin, mutta so what?

19.8.2006 18:44

Alkuperäinen nimi:Bewitched - 1. season
Valmistusvuosi:1964

Yksi eniten rakastamistani sarjoista, Vaimoni on noita on saapunut DVD:lle. Koko ensimmäisen tuotantokauden kaikki 36 jaksoa sisältävä boxi oli pakkohankinta, sen verran mukavaa menoa sarja on ollut TV:stäkin katsottuna.

TV-sarjan ideana on se, että mies rakastuu naiseen, he menevät naimisiin ja aloittavat uuden yhteisen elämän uudessa kodissa. Siinä on vain se juttu, että Darrin-miehen (Dick York) Samantha-vaimo (Elizabeth Montgomery) sattuu olemaan ihka oikea noita! Siitä kyllä riittää aineksia hyville nauruille, kun tämä yrittää miehelleen tekemän lupauksen vuoksi olla käyttämättä taikavoimiaan, mutta valitettavasti se ei ole niin helppoa. Arkisimmatkin asiat muuttuvat farssiksi, kun Samanthan avioliittoa maallikon kanssa tiukin sanoin vastustava, kiukutteleva äiti (Agnes Moorehead) tai hieman otteensa taikomisesta kadottanut täti saapuvat vierailulle.

Sarjan lumo perustuu pitkälti Samanthan ja Darrinin parisuhteen kestämiseen lähes katastrofimaisissa tilanteissakin ja huumori taikavoimien sekoittamiseen arkisiin asioihin. Oikeutta idealle tuovat sekä hyvät näyttelijät ja hauskat yksittäiset vitsit. Näiden ansiosta on helppo sanoa, että sarja on yksi sympaattisimpi koskaan.

Sarjassa on tyypillisen amerikkalaisen perhekomedian tyyliin paljon kliseisiä juttuja ja imelyyttäkin, mutta so what? Ne ovat osa kokonaisuutta, jota ilman kyseessä ei olisi ollenkaan sama sarja. Alunperin mustavalkoinen, kirkkaasti ja pastellin sävyisesti väritetty kuvamaailma ja kaavamaisesti etenevät jaksot tehostavat kokonaisuutta. Mutta vaikka amerikkalaisuus onkin vahvasti mukana taustalla, ei se koskaan nouse ns. tärkeään asemaan juonen tai tapahtumien kannalta, joten jenkkeihin kriittisesti suhtautuvankin (jollainen itse esimerkiksi olen) on sarjaa helppo katsoa. Propagandan sekoittaminen tähän olisi tuhonnut sarjan tästä maailmasta etäännyttävän tehon täysin.

Sarjassa on mukana niin iloa kuin suruakin, mutta kaikki on kuvattu sympaattisella ja hauskalla tavalla. Paljon saa nauraa, eivätkä ne liikutuspisteetkään turhia ole. Huumori on myös paikoin aika ilkeää, joten mustan komedian fanitkin voivat tästä jotain saada.

Tämä ensimmäinen tuotantokausi ei välttämättä ole sarjan paras ja kärsii varsinkin ensimmäisien jaksojen kohdalla pienestä alkukankeudesta, mutta se on vain väliaikaista, eikä oikeastaan haittaa paljon mitään. Jaksot paranevat loppua kohti ja saavuttavat nopeasti oman tasonsa. Toki heikompia jaksojakin löytyy, mutta niitä vastoin mukana on myös kasa hiukan muita parempia. Ja vaikka jaksot toistavat periaatteessa kokoajan samaa kaavaa ja ideaa, ei katsoja pääse kyllästymään. Yhdeltä istumalta saattaa katsoa kolme tai neljäkin jaksoa, eikä tunnu vielä miltään! Todellisuuspakoa parhaimmillaan. Ensimmäisen tuotantokauden tärkeimmät tehtävät, perusasetelman ja päähenkilöiden esittelemisen, se täyttää ilman valittamisen mahdollisuutta.

Kokonaisuutena “Vaimoni on noita” on erinomainen, pirteä ja totaalisen viihdyttävä, sekä rakastettava sarja kultaiselta 60-luvulta, jonka ensimmäinen tuotantokausi on ehdottomasti näkemisen arvoinen julkaisu. Suosittelen ehdottomasti hömppäkomedian ystäville tai niille, jotka yleensäkin tykkäävät hyvästä ja sympaattisesta komediasta.

nimimerkki: Sano mitä sanot

Arvosteltu: 19.08.2006