Falling Down eli tuttavallisemmin Rankka päivä on Joel Schumacherin ohjaama draamajännäri vuodelta 93. En juuri Schumacherin elokuvista välitä, mutta tämä kyllä kolahti erittäin lujaa. Michael Douglas tekee myös yhden upeimmista roolisuorituksissaan tässä ajatuksia herättävässä, karussa mestariteoksessa.
Valkopaitainen mies (Douglas) istuu jämähtäneessä ruuhkassa polttavassa helteessä. Pysähtynyt tunnelma ja ympärillä vellovat useat ärsykkeet tööttäyksistä häiriköivään kärpäseen saavat miehen sapen kiehumaan. Lopulta hänelle riittää ja hän nousee autostaan aikomuksenaan päästä tyttärensä syntymäpäiville. Urbaani betoniviidakko tarjoaa kuitenkin enemmän vastustajia kuin kuvitella saattaa. Ja ne on kitkettävä pois. Pian koko kaupunki on sekaisin tämän häiriintyneen perheenisän edesottamuksista, joka vain haluaa päästä tyttärensä syntymäpäiville. Tapausta tutkimaan joutuu viimeistä päiväänsä töissä viettävä poliisi Prendergast (Duvall)
Täytyy kyllä sanoa, että leffa oli todellinen positiivinen yllättäjä. Olin kuullut kehuja elokuvasta, mutta en arvannut sen olevan näin hyvä. Rankka päivä etenee kuin luotijuna ja katsoja saa jännityksellä seurata päähenkilön matkaa läpi monien esteiden, jotka ovat tulleet varmasti tutuiksi myös meille kaikille omassa elämässä. Näin ollen katsoja pystyy hyvin samaistumaan Douglasin hahmoon.
Se mikä leffasta erityisesti tekee hyvän, on sen käsikirjoitus ja Michael Douglasin väkevä roolisuoritus. Rankka päivä herättää paljon ajatuksia nykymaailman menosta ja sen toiminnasta. Ja miten kaikki tämä jonain päivänä saattaa laukaista jotain odottamatonta henkisesti epävakaan henkilön päässä. Onkin hyvä, että Douglasin hahmo on luonteeltaan valmiiksi jo äkkipikainen ja hänellä on kyseenalainen menneisyyskin. Ilman tätä seikkaa koko leffa tuntuisi hieman epäuskottavalta. Mutta nyt sen sanoma iskee kasvoille todella tehokkaasti. Ja ketäpä ei ärsyttäisi naurettavat muodollisuudet saati mainokseen verrattuna aivan liian pieni hampurilainen?
Joel Schumacher on ohjaajana usein melko herjattu, enkä itsekään juuri ole hänen töistään pitänyt. Tuntuu, että mies muistetaan usein lähinnä surullisenkuuluisista Batmaneistaan, mutta on hän tehnyt jotain hyvääkin. Rankka päivä on siitä loistava esimerkki ja kyseessä on ehdottomasti Schumacherin paras elokuva.
Rankka päivä on aivan liian vähälle huomiolle jäänyt klassikko. Se on ajaton, jännittävä ja ajatuksia herättävä trilleri nykymaailman menosta ja ihmisten järjettömyydestä. Suosittelen lämpimästi hyvän elokuvan ystäville, jotka haluavat kokea jotain uutta.