Seitsemän Samuraita on kuvauksen ja ohjauksen juhlaa.

23.9.2003 21:53

Alkuperäinen nimi:七人の侍
Valmistusvuosi:1954

Ylistetyn ja kehutun japanilaisen ohjaajan Akira Kurosawan tuotanto oli minulle tuntematonta. Tiesin mitä leffoja äijä on tehnyt, mutten ollut yhtään nähnyt. En myöskään pahemmin välitä aasialeffoista. Vuokraamossa käteen tarttui nyt kuitenkin Kurosawan leffa Seitsemän Samuraita, johon perustuu myös hyvä länkkäri Seitsemän Rohkeaa Miestä.

Pieni maalaiskylä odottaa 1570 luvun japanissa maantierosvojoukon hyökkäystä. Koska tilanne on epätoivoinen, he päättävät palkata avukseen samuraijoukkion. Valitettavasti heillä ei ole millä maksaa, ja hyviä mutta halpoja samuraita on harvassa. He saavat kuitenkin kokoon kuusi samuraita, joiden mukaan tarttuu vielä yksi kovanhakainen kulkuri. Kylässä miehet alkavat kouluttaa kyläläisiä, jotta nämä voisivat soturien rinnalla taistella rosvoja vastaan.

Erittäin hyvä pläjäys on kyseessä. Leffa on ajalta jolloin elokuvia vielä tehtiin elokuvina, ja osoitus siitä että hyviä pläjäyksiä tulee muualtakin kuin Hollykylästä. Seitsemän Samuraita on kuvauksen ja ohjauksen juhlaa. Se on myös hyvin käsikirjoitettu, hitaasti mutta varmasti etenevä ja erinomaisesti näytelty elokuva.

Pituuttakin löytyy. Jos pidit Kummisetiä tai JFK:ta ylipitkinä, niin katsopa tämä. Ja leikkaamaton versio nimenomaan. Pituutta on 3 tuntia ja 20 minuuttia. Lähemmäs neljä tuntia siis… Kuitenkaan leffan kanssa ei juuri kyllästy. Ja viimeinen tunti onkin jo hienoa toimintaa miekoilla huitoen, keihäitä heitellen ja jousilla ampuen. Siis toimii!

Suosittelen ehdottomasti kaikille vanhoista mustavalkoleffoista pitäville. Suosittelen myös niille jotka eivät normaalisti pidä vanhoista mustavalkoleffoista/aasialeffoista. Todella hyvä leffa. Täytyy ottaa käsittelyyn muitakin Kurosawan leffoja, kuten Yojimbo.

PS: Kannattaa myös katsoa tämän amerikkalainen länkkäriversio Seitsemän Rohkeaa Miestä. Tämä tosin on hiukkasen parempi.

Ainiin, mainitsenpahan vielä, että elokuva paranee entisestään toisella katsomiskerralla, ja avautuu vasta silloin kunnolla. Nyt voin jo todeta että yksi maailman parhaista elokuvista.

Arvosteltu: 23.09.2003