Sekoittaa viihdyttävällä tavalla henkilökuvauksen, kauhuelokuvan ja hieman erilaisen version Yhdysvaltojen synnyinhistoriasta keskenään.

3.8.2012 15:52

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Abraham Lincoln: Vampire Hunter
Valmistusvuosi:2012
Pituus:105 min

Yhdysvaltojen 16.presidenti-siviilisodassa taistellut ja orjuuden lopettanut Abraham Lincoln pyörähtää valkokankailla pariinkin otteeseen tämän vuoden aikana. Steven Spielbergin pitkään suunnittelema henkilökuvaus Abraham Lincolnin elämästä saa ensi-iltansa loppu vuodesta. Ennen tuota Kazakstanilaisohjaaja Timur Bekmambetov, joka tunnetaan parhaiten venäjällä tekemistään fantasiaelokuvista Night Watch (2004) ja Day Watch (2006), sekä vuonna 2008 ilmestyneestä hollywood-debyytistä Wanted. Tuo nyt hieman erilaisen version yhdestä Yhdysvaltojen suosituimmasta presidentistä valkokankaille. Elokuvan käsikirjoituksenkin tekevän Seth-Grahame Smithin romaaniin perustuvan Abraham Lincoln: Vampire Hunter tuotantotiimistä löytyy Tim Burton, joka ohjasi kuluvana vuonna Smithin toisen kynäilemän vampyyri-aiheisen The Dark Shadows-elokuvan.

Tarinan alussa 1918 nuori poika Abraham (Jardine) näkee kuinka paikallinen maatilanomistaja Jack Barts (Csokas) murhaa hänen äitinsä hyvin raadollisella tavalla. Vuosien saatossa Abraham (Walker) hautoo kostoa ja tutustuu sattumalta metsästäjä Henry Sturgesiin (Cooper), jolla on oma teoria mikä Jack Barts on. Abraham alkaa opetella täysiveriseksi metsästäjäksi, joka alkaa sivussa saada mainetta muultakin kansalta. Kohdattuaan hehkeän Maryn (Winstead), jonka kanssa pieni romanssikin leimahtaa näyttäisi asiat olevan menossa hetken aikaa parempaan suuntaan, mutta Jack Bartsin pelätty pomo Adam (Sewell) ei hyvällä katso Lincolnin öistä metsästys-harrastusta. Alkaa koston täyttämä ja verinen matka kohti Gettysburgia ja lopulta kuuluisuutta.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter on pöhköstä ideastaan huolimatta toimiva fantasia-kauhusatu viihdytin, jossa painetaan sata-lasissa kohtauksesta toiseen. Tekijätiimi on hauskasti ripotellut tarinan varrelle aitojakin historiallisia tapahtumia ja kohtauksia. Tälläisten historiallisten asioiden esittäminen ja muuttaminen hieman erilailla pitää myös mielenkiinnon tarinassa koko keston ajan mainiosti ja pistää välillä hieman hymyä suupieliin. Tarina sisältää paikoin vilunväreitä aikaan saavia kauhukohtauksia, mutta vastapainoksi välilää myös huumoria ripotellaan mukaan. Timur Bekmambetov esitti jo Wanted-elokuvassaan huikeita toimintakohtauksia, ja ei Abraham Lincoln: Vampire Hunter kauaksi jää. Benjamin Walkerin esittämän Lincolnin kirveslahtaus kohtauksissa on energiaa mukavasti mukana ja koreografia taistelukohtauksissa on toteutettu varsin näyttävästi, joista varsinkin taistelu laukkaavien hevosten keskellä on hienosti tehty. Lopun komeassa junaan liittyvässä finaalissa ei enään säästellä missään kuluissa eikä ruumislaskurissa.

Seth Grahame-Smithin kynäilenä tarina esittelee alussa hahmot ja tapahtumapaikat sopivalla vauhdilla, mutta kaasua nostetaan koko ajan vauhdikkaammaksi. Aivan viimeinen kohtaus dialogeineen jättää silmät tujoittamaan valkokangasta hetkeksi aikaa. Smith on kirjoittanut huvittavasti erilaisia tapoja miten vampyyri päästetään päiviltään ja jotkut kohtaukset alkavat muistuttaa jo välillä jotain kauhukomediaa. Audiovisuaalisesti Abraham Lincoln: Vampire Hunter on näyttävää työtä, varsinkin historiallinen ajankuva on toteutettu hienosti. Kolmiulotteisuus on jälleen kerran vähän laimea lisämauste. Lincolnin kirves pippaloissa vampyyreiden kanssa lentelee pari kertaa roiskeet, luodit ja teräaseet naamalle.

Benjamin Walker on varmasti vielä monelle melko tuntematon näyttelijä, mutta Clint Eastwoodin Isiemme Liput-elokuvassa kyseinen näyttelijä on ollut mukana. Walker oli pitkään haalittu päärooliin fantasiatoimintaelokuva Paradise Lostiin, mutta kyseisen elokuvan kaatui budjetti ongelmiin. Benjamin Walker on Abraham Lincolnina varsin toimiva ja erityisesti loppu puolella kyseinen näyttelijä on saatu näyttämään yllättävän paljon nimikko hahmolta. Dark Citysta (1998) muistettava Rufus Sewell on melko tavanomainen pääpahis, joka näyttää enemmänkin joltain juhannusjuhlilta eksyneeltä krapulaiselta, kuin vampyyrihirviöltä. Urallaan nousua tekevät Domimic Cooper ja Anthony Mackie antavat pientä lisä-potkua tarinaan. Ainoassa tärkeässä naisen roolissa Mary Elisabeth Winstead tuo ripauksen kauneutta vampyyri-karnevaaleihin.

Kokonaisuutena Abraham Lincoln: Vampire Hunter sekoittaa viihdyttävällä tavalla henkilökuvauksen, kauhuelokuvan ja hieman erilaisen version Yhdysvaltojen synnyinhistoriasta keskenään.

Arvosteltu: 03.08.2012

Lisää luettavaa