Peter Jacksonin Taru Sormusten Herrasta -elokuvasarja on jo muodostunut käsitteeksi, ja kaikkien elokuvaa kehuvien arvostelujen ja lukuisten palkintojen seassa on helppo unohtaa se tosiseikka, että elokuvasta on tehty myös runsaalla kädellä pidennetty dvd-versio, joka antaa sekä teknisen toteutuksen että lisukkeiden kannalta erinomaisen esimerkin siitä, kuinka dvd-julkaisu voidaan parhaimmillaan toteuttaa.
Tarina lienee lähes kaikille tuttu. Pääpiirteissään se kertoo, kuinka pari hobittia, Frodo Reppuli etunenässä, kerää ympärilleen saattueen ja lähtee tuhoamaan pahaa mahtisormusta läpi Keski-Maan vaarojen, tavoitteenaan tietysti pahan Sauronin kukistaminen.
Jo teatteriversio teki suurta kunniaa J.R.R Tolkienin alkuperäisteokselle, ja vaikka elokuva kesti kolme tuntia, monia mielenkiintoisia ja joidenkin mielestä peräti olennaisia osia tarinasta oli jouduttu karsimaan. Tämä antanee osviittaa siitä, kuinka laaja teos Taru Sormusten Herrasta kirjana on.
Sen lisäksi että ohjaaja Peter Jackson on haalinut pidennettyyn versioon teatteriversiosta poisjätettyjä kohtauksia, hän on myös vaivautunut kuvausryhmän ja näyttelijöiden kanssa takaisin Uuteen-Seelantiin pääkuvausten loputtua, kuvaamaan uutta materiaalia dvd:lle. Moinen elokuvan jälkikäteen pidentäminen saattaisi väärissä käsissä tuottaa kehnon tuloksen, mutta Jackson on onnistunut ja uudet kohtaukset istuvat saumattomasti elokuvaan. Noin vuoden päästä alkuperäisversion katsomisesta tämän dvd-version katsottuani en pystynyt erottamaan kuin muutaman lisätyn kohtauksen. Se, että kestoa on tullut puoli tuntia lisää, ei myöskään tunnu missään.
Elokuvan alku on yksi keskeisistä pidennetyistä kohdista, niin hieno prologi kuin alun tapahtumat Konnussa ovat saaneet reippaasti lihaa luidensa ympärille. Näin tarinan pohjustus nousee aivan uudelle, ja varmasti Tolkien-faneille helpommin hyväksyttävissä olevalle tasolle. Tämän jälkeen uutta tavaraa on miellyttävän vaivihkaisesti ripoteltu läpi elokuvan. Merkittäväksi voisi myös luonnehtia pidennettyä Elrondin neuvonpitoa Rivendellissä, joka sekin auttaa tarinaa merkittävästi sekä syvyyden että uskottavuuden kannalta. Itse elokuvan vahvin, sykähdyttävin ja tunteikkain kohtaus, Boromirin sankarikuolema, ei ole kokenut suurta muutosta, mutta ehkä näin on parempi, sillä jos jo valmiiksi suurieleistä ja mahtipontista kohtausta olisi lähdetty rankalla kädellä laajentamaan, sen taika olisi voinut laimeta.
Kaiken kaikkiaan pidennetty versio on vähääkään Tolkienista, Keski-Maasta tai itse elokuvasta kiinnostuneille perin suositeltava elämys, joka parantaa mainiota elokuvaa, jonka mystistä magiaa jatko-osat eivät tunnelmaltaan jostain syystä tavoittaneet, vaikkakin loistavia teoksia siitä huolimatta ovatkin.
Olennainen osa dvd-julkaisua ovat aina lisämateriaalit, ja tähän väliin on pakko todeta, ettei yksikään tielleni osunut dvd ole sisältänyt näin asianmukaisia, pitkiä ja havainnollisia ekstroja. Yhtenäinen ulkoasu takaa sen että ne sulautuvat osaksi julkaisua eivätkä jää pelkästään erinäisistä promopätkistä kokoon räävityn peruslisämatskun tasolle. Sekä elokuva että lisämateriaalit on jaettu kahdelle levylle, ja jo se että ekstrat vievät enemmän kuin yhden levyn on huomionarvoinen fakta. Levyiltä löytyy dokumenttien lisäksi storyboardeja, konseptitaidetta, jos jonkinlaista kuvagalleriaa yms. eli sisällön puute ei todellakaan iske.
Varsinaisen selkärangan ekstroille luonnollisesti muodostavat dokumentit, jotka ovat joka ainoa tätä julkaisua varten tehtyjä, selkeitä ja kronologisia. Ensimmäisessä dokumentissa tutustutaan Tolkieniin, hänen elämäänsä ja siihen, kuinka hän pani alulle tarinat Keski-Maasta ja sen asukkaista. Seuraavassa keskitytään siihen, miten elokuvantekijät muokkasivat käsikirjoituksen alkuperäisteoksen pohjalta, ja tämä osio valottaakin esimerkillisesti kirjan vaativaa sovitustyötä ja hankalia ratkaisuja, joita sen aikaansaamiseksi piti tehdä. Tämän jälkeen katsojalle esitellään elokuvan valmistelua kaikkien olennaisten osa-alueiden kannalta puvustuksesta lavastukseen ja kuvauksesta äänitykseen. Oman osansa saa tietysti roolitus, jossa paljastuu mielenkiintoisia faktoja muun muassa Aragornin näyttelijävalinnasta. Uusi-Seelanti kuvauspaikkana esitellään havainnollisesti, samoin kuin elokuvassa elintärkeässä roolissa olevat erikoistehosteet. Huomiotta ei jää myöskään Howard Shoren loistelias, Oscar-palkinnollakin huomioitu elokuvamusiikki, joka oli yksi niistä osa-alueista, jotka paranivat elokuvasarjan edetessä. Myös editointia ja jälkituotantoa yleensäkin käsitellään monipuolisesti, ja lopuksi luodaan luonnollisesti silmäys elokuvan saamaan vastaanottoon ja sen kahmimiin palkintoihin.
Todellinen kulttuurityö ja suorastaan kunniamaininnan arvoinen asia on se, että kaikki ekstrat on tekstitetty suomeksi. Turhan usein hyvät ekstrat menevät sivu suun, kun suttuisten dokumenttien puolivillaisesta ääniraidasta ei ota mitään selvää suomennosten puuttuessa. Ekstrojen tekstittämisen soisikin ehdottomasti yleistyvän alalla.
Mikään dvd tätä ennen tai vielä sen jälkeen ei ole koukuttanut yhtä tehokkaasti katsomaan ajatuksella läpi kaikkia lisukkeitaan, saatikka tarjonnut niillä lähes itse elokuvan veroista elämystä. Vielä kun trilogian kahden muun osan pidennetyt dvd-julkaisut on hoidettu vastaavalla huolellisuudella, tämä on tällä hetkellä paras dvd-julkaisu, jota maa päällään kantaa, oli itse elokuvasta sitten mitä tahansa mieltä.
nimimerkki: Qritic