Slater ja Ryder onnistuivat nousemaan tämän leffan myötä sukupolvensa kärkinäyttelijöiden joukkoon.

7.5.2005 16:21

Alkuperäinen nimi:Heathers
Valmistusvuosi:1989

Heathers on yksi mielenkiintoisimmista elokuvista, jonka olen pitkään aikaan katsonut. Sen elokuvallisena esikuvana on jollain tapaa ollut Nuori kapinallinen. Tähän viittaa Slaterin esittämän päähenkilön nimi Jason Dean. Samalla Slaterin hahmosta on siirtynyt paljon luonteenpiirteitä Tarantinon kirjoittamalle Clarence hahmolle elokuvaan True Romance.

Elokuva sijoittuu koulumaailmaan. Westerbergin lukiossa on tyttöjengi, joka kutsuu itseään nimellä Heathers. Heathers-tytöt ovat itseään täynnä olevia kauniita typyjä, jotka katsovat nenänvarttaan pitkin säälittäviä opiskelijakolleegoitaan. Veronica (Ryder) on kokelaana tähän Heathers-ryhmään, vaikka ei ehkä tunnekaan suurta henkistä yhteyttä heihin. Kun kouluun tulee uusi oppilas Jason Dean (Slater) alkaa Veronica kiinnostumaan tämän nuoren kapinallisen ajatuksista. Samalla hän alkaa kyseenalaistamaan Heathersien harjoittamaa sortopolitiikkaa.

Heathersin tunnelmassa ja tarinanrakentelussa on jotain äärimmäisen outoa. Samanlaista fiilistä on yritetty kopioida myöhemmin mm. elokuvaan Donnie Darko. Vaikka Heathersin tarina on vahvasti kieroutunut ja vaikuttaa paikoin yliampuvalta, niin sen sanoma on silti vahva ja yllättävän tarkkanäköinen. Se on tietyllä tapaa sairas visio nuorten maailmasta, mutta silti tämäntyyppiset agressiiviset ajatukset ovat arkipäivää tuhansien teinien fantasioissa. Varmaan jokaisen kouluhistoriaan kuuluu näitä “Heatherssejä”, joiden takia on tullut valvottua öitä, miettien, miten heistä pääsisi eroon.

Ohjaaja Lehmannin esikoinen antoi viitteitä uuden huippuohjaan syntymisestä, mutta surullisen kuuluisa, kuusinkertainen Razzie ehdokas, Hudson Hawk karautti Lehmannin laivan karille. Slater ja Ryder kuitenkin onnistuivat nousemaan tämän leffan myötä sukupolvensa kärkinäyttelijöiden joukkoon. Kim Walkerin uran kohokohdaksi jäi esittää ikimuistoisesti inhottavinta Heathers-tyttöä eli Heather C:tä, sillä hän kuoli varhaisella iällä vuonna 2001. Shannen Doherty nähdään myös Heathers-tyttönä ajalta ennen tv-sarjaa Beverly Hills 90210.

Pohjimmiltaan Heathers on puhdasta viihdettä. Se on kipeää huumoria sisältävä mustakomedia. Elokuvan sisältämistä mielettömistä skenaarioista huolimatta uskallan kuitenkin myös väittää, että siinä on paljon yhtymäkohtia tosielämään. Nuorten ongelmat saattavat olla monisyisempiä kuin heidän vanhempansa osaavat edes ajatella. Itse näen, että tässä elokuvassa ollaan enemmän asian ytimessä, kuin Michael Mooren Bowling for Columbine dokkarissa oltiin, kun tarkastellaan noin yleisesti, mistä esim. nuo koulussa ammuskelut johtuvat. Kun Nuori kapinallinen esitteli sodan jaloissa kasvaneiden 50-luvun nuorten kasvukipuja, niin Heathers toi silmiemme eteen uuden ns. X-sukupolven ongelmat.

nimimerkki: mauge

Arvosteltu: 07.05.2005