Source Code yhdistää taidokkaasti toiminnan, sci-fin ja filosofisen sanoman sulavaksi ja intensiiviseksi kokonaisuudeksi.

29.5.2011 01:28

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Source Code
Valmistusvuosi:2011
Pituus:93 min
“Hey? Hey? You’re acting a little strange this morning. You okay?”

Kapteeni Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) on todella hämmentynyt. Hän herää junasta, tuntemattoman ihmisen kropassa. Colter on hämmentynyt, eikä usko olevansa henkilö nimeltä Sean Fentress. Vastapäätä häntä istuu hurmaava naishenkilö Christina (Michelle Monaghan), joka on Seanin ystävä. Lopulta koko juna räjähtää, ja Colter herää kapselista, täysin tuntemattomasta paikasta. Hän saa kuulla olevansa mukana armeijan uudessa ohjelmassa, jossa pystytään palaamaan ajassa taaksepäin siirtymällä toisen henkilön kroppaan. Tämä on mahdollista source coden eli lähdekoodin avulla. Hänen sijaintinsa on kysymysmerkki, samoin myös miten juuri hänet on valittu tähän mullistavaan ohjelmaan. Colter palaa junaan kerta toisensa perään ja hänellä on joka kerta aikaa 8 minuuttia selvittää pommi-iskun tekijä. Tekijä on saatava kiinni, koska Chicagon keskustaan on piilotettu isompi pommi, joka tekisi mittavia tuhoja räjähtäessään.

Duncan Jones on luonut hyvän sci-fiä ja toimintaa yhdistävän teoksen. Intensiivinen puolitoista tuntinen vakuutti. Siihen mahtui sopivasti jännitystä, meininkiä, surua ja iloa. Gyllenhaalista on saatu vihdoinkin irti lähes tulkoon yhtä paljon kuin aikoinaan Donnie Darkossa. Tämä roolisuoritus nostaa Gyllehaalin arvostusta muutaman ohilaukauksen, kuten Prince of Persianin, jälkeen. Maininnan arvoinen on myös Michelle Monaghanin roolisuoritus, joka oli vakuuttava samaa tilannetta elävänä Christinana. Ja kyllähän ne oli hyvä pari, ei siitä pääse yli eikä ympäri.

Source Code on pääasiassa toimintaelokuva, johon on yhdistetty sci-fiä hyvin mielenkiintoisella tavalla. Toimintakohtaukset ovat kuitenkin melko hillittyjä, eikä luvassa ole mitään erikoistehoste-pläjäystä. Itse näkisin Source Coden ennen kaikkea filosofisena elokuvana, samaan tapaan kuin Matrix on. Elokuvassa puhutaan kvanttimekaniikasta ja parabeelilaskennasta, mutta sanoma näiden puisevien sanojen takana on hieman syvällisempi. Jossitellaan ajatuksella siitä, että olisi olemassa useampia todellisuuksia. Onko minusta olemassa joku toinen versio, joka tekee asiat eri lailla eri ulottuvuudessa?

Colter: “Are you married?”
Colleen Goodwin: “Hmm? No. I am divorced.
“You think there’s a…an alternate version of you? A Goodwin who made different choices?”
“What do you mean?”
“Like a you who didn’t get married and get divorced. Or just married someone else. A woman who just took a different fork in the road.”

Source Code yhdistää taidokkaasti toiminnan, sci-fin ja filosofisen sanoman sulavaksi ja intensiiviseksi kokonaisuudeksi, joka herättää ajatuksia, mutta samalla myös viihdyttää. Siinä on omat epäloogisuutensa, etenkin elokuvan lopussa, eikä se ole täydellinen elokuva. Se lukeutuu kuitenkin tämän vuoden parhaisiin elokuvii tähän mennessä.

Arvosteltu: 29.05.2011

Lisää luettavaa