Tajusin juuri katsoneeni puolitoista tuntia täysin vastenmielistä roskaa.

9.9.2006 19:19

Alkuperäinen nimi:The Alternate
Valmistusvuosi:2000

Jos elokuvan takakannessa lukee:”Ohjaaja Sam Firstenberg näytti American Ninja-elokuvassaan olevansa mestari”, ja vieressä on Kauniiden ja rohkeiden Ridgeä esittävän Ronn Mossin naama, niin eihän siinä ehdi kahdesti ajatella ennen kuin huomaa jo katsovansa kyseistä elokuvaa mestarillisen kalkkunan toivossa. Valitettavasti näinkin mahtavilla alkuasetelmilla tekijätiimi on onnistunut pilaamaan kaiken, ja tajusin juuri katsoneeni puolitoista tuntia täysin vastenmielistä roskaa.

Ehkä juuri ja juuri ala-asteikäisiin vetoava juoni kertoo Yhdysvaltojen presidentti Fallbrookin laskeneesta suosiosta. Pian tulevissa vaaleissa ei sitä maailmanvaltiaan virkaa enää tulisi, joten hänen kampanjapäällikkönsä päättääkin suunnitella pienen juonen. Näin keksitään aivan uskomattoman nerokas tempaus, jossa presidentti kidnapataan ja näin ollen kansa antaisi äänensä hänelle. Kaikki on suunniteltu viimeisen päälle, paitsi se että yksi valekaappausta suorittavista CIA-agenteista aikookin ottaa homman ihan tosissaan. Tämä petturiagentti taas ei ole huomioinut sitä, että mukana on pahamaineinen varamies, jota ei niin vaan lannisteta.

Jos maailman kaikki epäloogisuudet koottaisiin yhteen kirjaan, olisi Varamiehelle varattu siellä oma lukunsa. Juoni on itsessään jo aivan naurettava, mutta miksi ihmeessä elokuvan alussa käytetään kymmenisen minuuttia selventämään katsojalle kaikkien tapahtumapaikkana toimivan talon ikkunoiden olevan luodinkestäviä? Tämän jälkeen viitisen minuuttia selitetään sitä, miten kukaan ei pääse taloon sisälle juuri noiden ikkunoiden takia. Sitten päähenkilö, tämä mysteerinen varamies, ampuu tiensä ikkunan läpi paetessaan tätä petturiagenttia. Leffa myös sortuu totaaliseen katsojan aliarviointiin, koska aivan kaikki väännetään rautalangasta. Talon ulkopuolelle pysähtyneet poliisit esimerkiksi kertaavat vielä varmuuden vuoksi pariin kertaan kaiken, mitä katsoja on aina halunnut tietää luodinkestävistä ikkunoista. Siis jos joudun vielä kerrankin kuulemaan sanat “luodinkestävä ikkuna”, olen varma, että tapan jonkun. Lisäksi minulle jäi vähän hämäräksi, miksi presidentin evakuointia varten katolla olevan helikopterin takapenkillä on käyttövalmis liekinheitin.

Elokuvaan on saatu esiintymään kolme Ö-luokan toimintasuuruutta. Varamiehen roolissa nähdään Eric Roberts, yksi kaikkien aikojen surkeimmista näyttelijöistä. Mies seisoo tönkkönä noin yhdeksän kymmenystä elokuvasta ja loput ajasta hän laukoo one linereitä tyyliin “Pam, kuolit”. Jos hän ei saa katsojaa vihaiseksi, niin mitenpä olisi sitten Michael Madsen täysin turhassa roolissa panttivankineuvottelijana, joka vain huutaa kirosanoja puhelimeen, tai Ice-T talon turvallisuuspäällikkönä. Myös Bryan Genesse on aivan onneton petturiagentin roolissa. Ronn Mossia ei muuten elokuvassa nähdä kuin ehkä minuutin verran, eli kaikki me Ridge-fanit (en voi uskoa sanoneeni tuota) petymme pahasti.

Jos näyttelijät olivat huonoja, niin ohjaus on yhtä murhaa. Toimintakohtauksissa ei ole minkäänlaista jännitystä tai vauhtia, vaan ihmiset vain seisovat paikallaan aseidensa kanssa. Välillä aseista lähtee jopa suuliekkejä, mutta aika harvinaista sekin on. Onnettomampaa toimintaa ei ole vähään aikaan tullut vastaan. Ohjaaja on tunkenut mukaan myös omalaatuisen MacGyver-osion, jossa kahvinkeittimestä tehdään vaarallinen tappoase.

Voin hyvillä mielin sanoa, että 91 minuuttia ruuvipenkissä miellyttäisi ketä tahansa enemmän kuin Varamies. En voi suositella sitä kenellekään, enkä halua enää ikinä nähdä sekuntiakaan siitä. Varamiehen jälkeen katsoja todellakin vihaa Eric Robertsia, Sam Firstenbergiä, USA:n vaaleihin keskittyviä juonia, sekä ennen kaikkea niitä samperin ikkunoita. Taidan muuttaa savimajaan.

nimimerkki: Nosoki

Arvosteltu: 09.09.2006