28.4.2007 01:45

Alkuperäinen nimi:Rammstein: Völkerball
Valmistusvuosi:2006

Saksalainen industrial-metaljytä Rammstein on ehdottomasti kaikkien aikojen parhaita keikkabändejä: yhtye saa katsomon kuin katsomon joraamaan täydessä ekstaasissa ja laulamaan kovalla saksan kielellä kappaleita synkistä aiheista täysin maasta ja kielestä riippumatta. Me, jotka emme häpeäksemme ole koskaan Rammsteinia livenä nähneet, olemme tähän asti joutuneet ”tyytymään” keikkataltiontien kermaan kuuluvaan Live Aus Berlin -pätkään, joka luultavasti löytyy jokaisen Rammstein-fanin ja raskaan musiikin ystävän hyllystä. Liian kauan olemme kuitenkin saaneet odottaa nähdäksemme lavashow’na esimerkiksi kylmän satiirisen Amerikan, mahtipontisen Sonnen, ylvään Liks-2-3-4:n ja live-kappaleiden kuninkaan Ich willin, ja nyt rukouksiimme on vihdoin vastattu: Rammstein tulee taas DVD:lle ja rytinällä!

Völkerball-niminen (suomeksi “polttopallo”) DVD sisältää yhtyeen keikkailua neljässä eri maassa, joissa yhdessäkään ei puhuta saksaa: Ranskassa, Englannissa, Japanissa ja Venäjällä. Eniten kuva-aikaa on saanut Ranskan Nimesin konsertti, jolla on kestoa yli puolitoista tuntia. Se sisältää 19 kappaletta, joiden joukkoon kuuluvat tietysti jo yhtyeen maneereiksi muodostuneet Du hast ja Du Riechst So Gut, ylhäällä mainitut odotetut hitit, sekä hieman kummeksuntaa herättävänä lopetuksena sinänsä loistava ja alkuperäistä versiotaan parempi Depeche Mode -cover Stripped.

Muilla pätkillä on yhteiskestoa lähemmäs puoli tuntia. Vaikka toisin voisi luulla, ei näitä pätkiä ole jätetty laadullisesti yhtään huonommaksi kuin Ranskan keikalla: edelleen show on isoa ja näyttävää, vaikka Ranskassa jo kuultujen laulujen lisäksi kuullaankin vain yksi uusi kappale, Rein Raus. Englannin ja Japanin keikat sisältävät kumpikin neljä kappaletta ja Venäjän vierailu yhtyeen kotivideoin maustetun puoli-live-videon kappaleesta Moskau, jonka mukana olo oli itselleni mieluinen yllätys.

Rammsteinille tyypillisesti lava on kirjaimellisesti liekeissä: pyrotehosteita, mahtipontisuutta eikä palavaa rekvisiittaa todellakaan säästellä. Rammstein ottaa yleisönsä ja pitää otteessaan koko esityksen ajan saaden nämä haluamaan lisää – minkä bändi myös antaa! Teatraalisuudestakaan tingitä: erityisen mieleen jäävä numero on kannibaali-laulu Mein Teil, jossa laulaja Till Lindemann raahaa lavalle ensin kamalan suuren padan, jonka sisällä olevan kosketinsoittaja Christian Lorenzin hän sitten lopuksi “keittää”. Mestarillista…

Völkerball on kuvauksellisesti ja videoilmaisun keinoja katsottaessa tähän mennessä hienoin näkemäni livetaltiointi. Ohjaajalla on todella ollut kamera hallussaan ja tahti veressään, eikä meiningille herkkä katsoja yksinkertaisesti voi olla tempautumatta itse mukaan Nimesin laskevan auringon alle viimeistään Liks-2-3-4:n aikana. Taltiointi yksin korostaa Rammsteinin riehakkuutta ja mahtipontisuutta, mikä on eduksi heidän esittämälleen musiikille. Till Lindemannin laulun ajoittainen hukkuminen musiikin alle saattaa tietysti vaikuttaa jollain tapaa huonolta jutulta, mutta itse veikkaisin tämän olevan livetunnelmaa korostava kikka, joka ainakin omalla kohdallani toimi. Taltioinnista täydet pojot!

Teknisesti DVD on erinomainen: kuvassa ei ole mitään valittamista, eikä äänen kanssa ole sen suurempia ongelmia. Komeasti kajahtavat äänekkäätkin rallit ilman särkymisiä posahduksineen päivineen.

Kaikin puolin Völkerball on odotuksensa arvoinen paketti rautaista ja räväkkää menoa, jota kukaan Rammsteinia vähänkään arvostava ei voi ohittaa. Erittäin hieno julkaisu, joka pistää miettimään, kannattaisikohan vihdoin raahautua bändin keikoille itsekin; yhtyeen uusi albumi on kuulopuheiden mukaan valmis vuonna 2008, joka on yleensä tupannut tarkoittamaan uutta maailman kiertuetta. Allekirjoittanut väittää, ettei häntä itseään tule kukaan pitämään poissa lippuluukuilta tämän tapahtuessa.

nimimerkki: Sano mitä sanot

Arvosteltu: 28.04.2007