Tarjoaa hienon kuvauksen ahneudesta ja sen seurauksista.

2.10.2008 17:15

Alkuperäinen nimi:A Simple Plan
Valmistusvuosi:1998

Parhaiten Spider-Man- ja Evil Dead -trilogioista tunnettu ohjaaja Sam Raimi ohjasi vuonna 1998 täydellisyyttä hipovan trillerin Joka leikkiin ryhtyy, jota itse kauhunmestari Stephen King pitää yhtenä 90-luvun parhaimmista trillereistä ja sitä Joka leikkiin ryhtyy todella on. Scott B. Smithin novelliin pohjautuva elokuva oli kyseisenä vuonna kahden Oscarin ehdokkaana Billy Bob Thorntonin loistavasta sivuosasta ja itse kirjailijan kynäilemästä tarinasta. Päätimpä hiljattain virkistellä muistia tämän parissa, ja kyllä leffa vieläkin iskee koukuttavasti päin kasvoja ja tarjoaa hienon kuvauksen ahneudesta ja sen seurauksista.

Tarina kertoo Mitchellin veljeksistä Hankistä (Paxton) ja Jackobista (Thornton), jotka asuvat idyllisessä pikkukaupungissa. Veljet ovat viemässä ystäväänsä Louta (Brescoe) kotiinsa, kun heidän autonsa törmää puuhun ja Loun koira lähtee metsään. Hetken aikaa koiraa etsittyään he törmääväkin lentokoneeseen, jonka uumenista löytyy yli neljä miljoonaa dollaria. Pienen kinastelun jälkeen kolmikko päättää pitää rahat, mutta pian rahanahneus sokeuttaa ihmismielen ja tämän jälkeen kuolema ja petokset ovat jokapäiväistä. Lopulta kaupunkiin saapuu salaperäinen Neil Baxter (Cole), jolla tuntuu olevan tietoa tapauksesta.

Joka leikkiin ryhtyy on todella onnistunut ja tiiviisti otteessaan pitävä trilleri tavallisten ihmisten kohtalokkaasta virheestä, josta monet joutuvat lopulta maksamaan kovan hinnan. Talvinen maailaiskaupunki nostaa itsessään jo alussa tunnelmaa hyvin, kun tälläisessä pikkukaupungissa melkein kaikki tuntevat toisensa ja näiden ystävysten salaisuus ei kauaa pysy salassa. Tarinan juoni etenee sopivan verkkaisesti, joten katsojakin pääsee hyvin mukaan tähän ystävyys-petos -verkostoon ja tapauksen kruunaa harvinaisen lohduton lopetus.

Sam Raimi osaa luoda jännityskohtauksia taitavasti ja huolella, mikä tekeekin tästä todella tyylikkään jännityselokuvan. Raimi ei missään kohtauksessa lähde hosumaan päättömästi, vaan näyttää kaiken tapahtuvan rauhallisesti, jopa muutaman rajuhkon kuolemankohtauksen mitään kaunistelematta. Joka leikkiin ryhtyy -elokuvasta löytyy yhtymäkohtia Coenin veljesten Fargoon ja Menetettyyn maahan, sekä taannoiseen Insomnia-trilleriin. Jos nämä ovat kolahtaneet, niin tässä olisi hyvä ehdokas lisää.

Näyttelijäsuoritukset ovat suorastaan huipputasoa. Bill Paxton ja Billy Bob Thornton tekevät yhdet uriensa hienoimmat roolityöt. Bill Paxton on roolissaan mukavan vähäeleinen ja Bob Thornton reppana symppis. Ei ole ihme, että Oscar-ehdokkuus napshati Thorntonille. Sivurooleista tunnettu Brent Briscoe onnistuu myös hyvin juopottelevan Loun roolissa. Hankin vaimoa esittävä Bridget Fonda tekee myös päättäväisen roolin ja antaa hyvää tukea kolmikolle.
Pahisroolien “ikikasvo” Gary Cole ei elokuvassa kauaa mukana ole, mutta siinä pienessä ajassa mies osaa olla sopivan hyytävä.

Kokonaisuutena Joka leikkiin ryhtyy edustaa 90-luvun parhaimpia ja tyylikkäimpia trillereitä ja on samalla yksi Sam Raimin uran parhaista ohjaustöistä, josta ei paljoa valitettavaa löydy.

Arvosteltu: 02.10.2008