Mitä tekisit jos heräisit huoneessa, josta pääsee vain samanlaisiin huoneisiin mistä heräsit, etkä muista miten olet sinne joutunut tai kuka sinut on sinne laittanut? Tätä kysymystä pohditaan Vincenzo Natalin ohjaamassa elokuvassa Cube – Kuutio (1997). Seitsemän toisilleen tuntematonta ihmistä herää jonkin sortin kuutiossa ja alkavat ihmetellä mitä on tapahtunut. Pian käy ilmi, että heidät on lukittu labyrinttiin, joka on kieroutuneempi kuin itse paholainen ja oudompi, kuin itse maailmankaikkeus.
Varoitus! Elokuvaan saattaa jäädä koukkuun heti ensimmäisten minuuttien aikana. Pienellä budjetilla väsätty elokuva onnistuu pitämään katsojan tuolissa kiinni ensimmäisestä kohtauksesta aivan viimesekunneille asti. Cube ei puuduta missään vaiheessa, joka varmasti johtuu osittain sen pituudesta (90 min), mutta se, että Cube on lyhyt ja tiivis elokuva, tekee siitä vieläkin paremman.
Näyttelijät tosin eivät aivan ole sieltä parhaimmasta päästä, mutta toisaalta, tarvitseeko olla? Koko elokuvassa nähdään ainoastaan seitsemän näyttelijää ja kaikki ovat melko tuntemattomia. Ensimmäisen vartin aikana elokuva tuntuu hieman kliseiseltä (osin näyttelijöistä johtuen), mutta jo pian sen jälkeen, Kuution maailmaan uppoutuu täydellisesti.
Mikä sitten tekee Kuutiosta niin täydellisen? Suurimmaksi osin kaksi asiaa, ensiksi, sen loistava idea. Elokuva saa parhaimmillaan sinut jännittymään, miettimään ja jopa naurahtamaankin. Cube tarjoilee elämysmatkan, jossa ei ole alkua eikä loppua. Toiseksi, sen upea symboliikka ja visuaalisuus. Cube käsittelee aiheita, kuten esimerkiksi elämän tarkoitus, hengissä selviäminen, ihmisen luonne, tai moraaliset valinnat. Cuben erikoistehosteet ja sen visuaalisuus on upeaa katsottavaa, ottaen huomioon elokuvan pienen budjetin.
Cube – Kuutio on elokuva, joka on pakko katsoa, huolimatta pienistä epäkohdista, kuten tarpeeton väkivalta tai paikoin tönköt näyttelijät. Kuution juoni on toisaalta yksinkertainen, mutta samalla kuitenkin niin monimutkainen. Se tarjoilee kysymyksiä aina ihmisen olemuksesta, elämän tarkoitukseen. Se pistää sinut miettimään pitkäksi aikaa katsomisen jälkeenkin. Cube on yksinkertaisesti mestariteos vailla vertaa!
”Don’t Look For A Reason… Look For A Way Out”