Erään hauskan artikkelin jälkeen todella kiinnostuin kuulemma lahjattoman näyttelijän Christopher Lambertin elokuvista. Niinpä kirjaston elokuvavalikoimasta tuli poimittua Gideon, jossa Lambertin nimi loisti isoin valkoisin kirjaimin elokuvan kansilehtisen etupuolella. Nyt tämän nähtyäni ja koettuani olen aivan häkeltynyt. Voiko joku oikeasti tehdä tällaisen leffan? Oliko leffan käsikirjoittaja Brad Mirman tosissaan tätä rustatessaan? Mies oli varmaan ihan tosissaan ajatellut, että kaikki hieman yksinkertaisista tai muuten vaan poikkeavista ihmisistä kertovista elokuvista tulee mestariteoksia. Muistaakseni aina, kun joku näyttelijä esittää jonkinlaista valtavirrasta poikkeavaa ihmistä, niin palkintoja ja kehuja on sadellut, Christopher Lambert ei jostain kumman syystä tuota kunniaa saanut.
Gideon (Lambert) on yksinkertainen mies, joka passitetaan vanhainkotiin, jossa kuolemaa odottelevat vanhukset viettävät tylsää elämää. Sitten vanhusten tylsä arki mullistuu, kun Gideon muuttaa heidän elämänsä ja herättää heidän jo kuolleet unelmat uudelleen eloon.
Gideonin pitäisi olla koskettava sekä vakava draama, joka kuitenkin kallistuu enemmän komedian puolelle, vaikka näin ei olekaan ollut alun perin tarkoitus. Tästä olisi oikeasti voinut tulla hyvä elokuva, jos tässä olisi ollut hyvä käsis, hyvät näyttelijät ja parempi ohjaus. Siirappisuus, imelyys, kliseisyys ja Hollywoodille tuttu pieni sentimentaalisuus on laadukkaasti esitettynä ihan mukavaa katsottavaa, mutta tämä elokuva muistuttaa liikaa TV-elokuvaa. Gideon on vielä independent-elokuva, mutta silti Hollywoodia on liikaa pitänyt matkia ja vielä huonoin tuloksin.
Jotkut leffan näyttelijät olisivat voineet olla oikeasti ihan hyviä, jos käsikirjoitus ei olisi pistänyt heidän roolihahmoilleen töksähteleviä ja kuluneita kliseitä heidän suihinsa. Christopher Lambertin tulkitsema Gideon on täysin kulunut roolihenkilö, sekoitus Forrest Gumpia ja Sling Bladen Karl Childersiä. Mitään uutta ei olla tuotu peliin, ei elokuvaan, eikä tuohon roolihahmoon. Minä hieman epäileväisesti aloin katselemaan Lambertin roolisuoritusta, onko mies niin huono kuin puhutaan. Hän oli oikeasti huono, sitä ei voi kyllä kiistää. Toisaalta käsikirjoitus ei oikein antanut mitään mahdollisuutta loistaakaan. Alkuun Lambertin roolihahmo on huvittava, jopa pieniä yliluonnollisia kykyjä hänelle on tungettu mukaan, lopulta hän enää vain ärsyttää. Vanhainkodin vanhuksia esittävät Carroll O’Connor (Perhe on pahin -sarjan Archie Bunker) ja Mike Connors ovat kuitenkin oikeasti hyviä, jopa tässä leffassa. Vanhusroolissa myös nähtävä Charlton Heston vetää roolinsa läpi ruutinilla.
Minä yleensä kannatan pientä elokuvaa. Pieni elokuva, jolla on kuitenkin suuri sydän, on mielestäni aina paikallaan. Valitettavasti tämän kohdalla en voi sanoa samaa. Tässä yhdistyvät Sling Blade, Forrest Gump ja Yksi lensi yli käenpesän huonoin tuloksin. Jossain mielentilassa ihan hauskaakin katsottavaa on joka tapauksessa luvassa. TV:stä tämäntapaisia tulee usein ulos ja sinne tämäkin olisi kannattanut suoraan tuottaa, eli tähän ei oikein rahojaan kannata sijoittaa, mutta jos on mahdollisuus nähdä ilmaiseksi, niin kannattaa tarkistaa, jos halua katsoa hauskan kliseekokoelman. Jotkut ikääntyneet naishenkilöt voivat saada revittyä tästä jotakin irti ja muutaman kyyneleenkin elokuvan aikana päästää. Samoin voi käydä paatuneille leffafriikeille, mutta he päästelevät niitä kyyneleitä aivan eri syistä.
Christopher Lambert vaikuttaa tämän tapauksen mukaan ihan mielenkiintoiselta näyttelijältä. Hänen muuhun tuotantoonsa tutustuminen voisi olla jopa ihan hauskaa puuhaa.