Tästä alkaa Niskavuoren tarina

28.2.2008 08:26

Alkuperäinen nimi:Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä
Valmistusvuosi:1946

On mulle Suomi suloisin, vaan Häme siitä kallehin…

Hella Wuolijoen hämäläiseen maalaisyhteisöön sijoittuva Niskavuori-sarja alkoi tästä tarinasta, joka sijoittuu 1800-luvun loppuun. Elokuvafilmatisointina tämä tehtiin kuitenkin Niskavuoren naisten jälkeen, joten kronologisesti ajateltuna Vaala lähti projekteihinsa takaperin.

Siinä missä Niskavuoren naisissa poika jätti maat, mannut sekä vaimonsa ja valitsi rakkauden, niin tässä kantateoksessa isä valitsee Niskavuoren pellot ja on tuomittu kantamaan katkeruutta koko loppuelämänsä.

Tarinassa on siis jälleen kerran kyse toisen naisen himosta, kun Juhani on pakotettu naimaan Loviisan suurten myötäjäisten takia. Loviisa on herttainen tyttö, joka jumaloi Juhania. Juhanilla on kuitenkin kiikarissa mehukkaampi tapaus nimeltä Malviina. Koko kyläyhteisö tietää Juhanin ja Malviinan touhuista, mutta Loviisa ei suostu uskomaan moisia juoruja. Kunnes koittaa päivä, jolloin Loviisa yllättää miehensä Malviinan seurasta. Loviisa kovettaa sydämensä ja hänestä muotoutuu silmänräpäyksessä vakaa ja järkähtämätön Niskavuoren emäntä.

Loviisa on kotimaisen elokuvan kiistaton klassikko. Se muodostaa yhdessä Niskavuorten naisten (1938) kanssa tämän sarjan päärungon. Valokeilassa ovat ihmissuhteet, mutta kaiken takana on aina myös Niskavuoren maat. Ihminen ei voi tehdä valintoja vain itsensä tai rakkautensa vuoksi. Aina on myös ajateltava asioiden käytännöllistä puolta ja taloudellisia asioita. Niskavuoressa on aina ollut kuumaveriset isännät, jotka ovat olleet naisten perään. Emännät ovat sen sijaan olleet luonteeltaan kovempia ja pitäneet taloutta kasassa. Niskavuoressa ei itketä, vaikka suru olisi kuinka kova.

Niskavuori on ollut minulle aina rakas paikka. Niskavuoren elämä näyttää päällisin puolin onnelliselta. Heillä on laaja sosiaalinen verkosto, mistä johtuen Niskavuoreen kokoonnutaan usein juhlimaan jos jonkinlaisia kissanristiäisiä. Niskavuorella on myös hyvä maine ja tärkeä asema kyläyhteisössä. Unohtamatta sitä seikkaa, että varallisuuttakin löytyy. Korkea kouluttautuminen ja kädentaidot ovat molemmat olleet arvostetussa asemassa Niskavuorella.

En silti koskaan olisi voinut olla onnellinen Niskavuorella, koska se on henkisesti kovin ahdistava paikka. Kaiken edelle menee mahtavan julkisivun ylläpitäminen. On kaiken elämisen ehto, että Niskavuoren vilja ja metsät kasvavat komeasti. Muu elämä on tämän rinnalla toissijaista.

Elokuva keskittyy nimensä mukaisesti Loviisaan, joka on tämän elokuvan päähahmo. Loviisaa näyttelee Emma Väänänen, joka tuo hienosti esille roolinsa molemmat puolet. Alussa Loviisa on mistään tietämätön viaton tyttö, jonka Väänänen klaaraa loistavasti. Murroskohdassa Väänänen pistää peliin vimmaa ja silmiin säkenöintiä ja samalla Loviisasta on kehkeytynyt aivan uudenlainen ihminen. Tauno Palo on tässä myös hyvä. Hän on miellyttävä selvin päin, mutta intohimoisen riitainen juovuksissa. Kirsti Hurmeen esittämä Malviina ei jää näiden kahden varjoon ja juuri hänen hahmonsa oli pitkään oma suosikkini koko Niskavuori-saagasta. Malviinasta löytyy kiehtovaa eroottista virettä, mutta myös Loviisan kaltaista järkähtämätöntä päättäväisyyttä, jonka avulla hän selviää vaikeistakin paikoista voittajana.

Tämä tarina sai päätöksensä elokuvassa ”Niskavuori taistelee”.

Arvosteltu: 28.02.2008