Saksalainen vuonna 1994 ilmestynyt animaatioelokuva Felidae on kaikkien aikojen kallein saksalainen animaatio 10 miljoonan markan budjetilla. Elokuvaa ei ole julkaistu Suomessa, eikä tietääkseni ole koskaan edes esitetty televisiossa täällä. Itse ostin elokuvan region 2 DVD:nä eBayn kautta, ja tämä julkaisu sisältää sekä elokuvan saksankielisen että myös englanninkielisen version.
Mikäli Felidaesta ei ole koskaan kuullutkaan, saattaa käydä mielessä että tämä on erittäin leppoisa kissoista kertova animaatio Disneyn Aristokattien tyyliin. Totuus on kuitenkin toinen, sillä Felidae on aivan toista maata. Kyseessä on synkkä ja paikoitellen erittäin väkivaltainen rikoselokuva, jossa kissat ovat siis pääosassa.
Elokuva alkaa Francis-nimisen kotikissan muutettua omistajansa kanssa uudelle asuinseudulle. Ei mene kauaakaan, ennen kuin Francisille selviää, että naapurustossa on tapahtunut viime aikoina monta kissamurhaa, jotka ovat jääneet selvittämättä. Francis tutustuu Bluebeard-nimiseen rähjäiseen kulkukissaan ja alkaa tämän kanssa selvittämään murhia. Juoni syvenee kokoajan, ja yhä enemmän hahmoja alkaa liittyä juoneen mukaan. Älykkäästä Francisista ja hieman pulskasta Bluebeardista tulee väkisinkin mieleen Sherlock Holmes ja Watson rikosta selvittämässä.
Francis näkee toistuvasti painajaisunia, jotka jokainen liittyvät tietyllä tapaa ratkaistaviin murhiin. Painajaiset ovat erittäin piinaavalla ja ahdistavalla tyylillä toteutettuja, eikä DVD:n K-12 -leima ole ainakaan liian korkealle asetettu, vaikka animaatio onkin kyseessä. Elokuvasta löytyy paljon raakoja kohtauksia, kuten silvottuja kissan ruumiita ja eläinkokeita. Myös kissojen välistä seksuaalista kanssakäymistä elokuvasta löytyy, joten teemaltaan Felidae on äärimmäisen kaukana koko perheen Disneyn lasten piirretyistä. Elokuvan lopputaistelu vetää vertoja Leijonakuninkaan vastaavalle, mutta on huomattavasti raaempi.
Olin jo aiemmin katsellut elokuvan pätkinä netistä, mutta DVD:ltä katsottuna kokemus oli huomattavasti parempi. Felidae on upeasti animoitu, hienoilla persoonallisilla hahmoilla varustettu, jännittävä animaatioelokuva. Kysyttäessä minun suosikkiani piirrettyjen elokuvien saralla, tämä kuuluu eittämättä kärkipäähän. Kulttistatuksella varustettu Felidae on ainakin täällä Suomessa unohdettu klassikko.