Tried all that they knew
To bring Danny Greene’s time to and end
But Warriors don’t fall
This legend still stands
My Captain. My Brother. My Friend.”
Näin runoillaan elokuvassa Kill the Irishman. Clevelandin alamaailmaan sijoittuva elokuva kertoo irlantilaistaustaisesta Danny Greenestä, joka nousi 1970-luvun loppupuolella yhdeksi Clevelandin merkittävimmistä rikollispomoista. Elokuva perustuu Rick Porrellon Kill the Irishman: The War That Crippled the Mafia kirjaan, joka perustuu tositapahtumiin. Danny Greenen osuus Clevelandin alamaailman romahtamiseen on melkoisen suuri, eikä ”mafiatoiminta” Clevelandissa ole ikinä toipunut entiselleen.
Kill the Irishman kertoo siis Danny Greenen noususta ja tuhosta. Se kertoo tarinan perusduunarista, joka näki mahdollisuuden ja tarttui siihen. Elokuvan perusjuoni on siis melko selvä. Elokuva alkaa nykyhetkestä, jolloin Danny Greene on noussut jo merkittäväksi tekijäksi. Tämän jälkeen siirrytään ajassa taaksepäin ja aletaan käydä läpi Greenen elämää ja nousua. Asiat näyttävät menevän Danny Greenen osalta varsin hyvin, kun mies nousee ammattiliiton johtoon, ja mukaan tarttuu myös kaunis vaimo Joan (Linda Cardellini). Irlantilainen alkaa kerätä mainetta myös alamaailman keskuudessa, eikä mene kauankaan kun hän on jo tekemisissä mafian kanssa. Mukaan tapahtumasarjaan astuvat vielä John Nardi (Vincent D’Onofrio) Danny Greenen liittolaisena ja Shondor Birns (Christopher Walken) koronkiskontaa harrastavana rikollispomona. Jotain menee kuitenkin pieleen, ja toiminta on valmis alkamaan.
Elokuvan juoni ei varmasti tarjoa mitään uutta rikoselokuvien saralla, mutta ei sen ole tarkoituskaan. Tositapahtumiin perustuva elokuva seuraa perinteisiä linjoja ja tekee sen varsin hyvin. Kyseessä on kaikin puolin perinteinen rikoselokuva, joka tarjoaa viihdyttävän elokuvakokemuksen varsinkin mafiaelokuvien ystäville. Elokuvan tarina etenee melko sopivaa tahtia, ja loppua kohden tempo kiihtyy, kun Cleveland muuttuu mafian taistelukentäksi. Oikeasti Clevelandissa räjähti pahimman kesän aikana yli 35 mafiaiskuihin liitettyä pommia.
Kill the Irishmanin suurin vahvuus on Ray Stevenson. Huikean roolisuorituksen Danny Greenenä tekevä Stevenson osoittaa olevansa oikeasti hyvä näyttelijä. Alussa Danny Greene on vain tavallinen työmies, joka pitää lukemisesta. Hahmon kehitys on elokuvan aikana melko suuri, mutta Ray Stevenson pystyy hienosti hoitamaan roolinsa. Muutos rauhallisesta työmiehestä rikollispomoksi on iso, mutta luontevasti toteutettu. Muutoksessa on toki hieman samaa kuin Michael Corleonen hahmon kehityksessä Kummisedässä, joskin Kill the Irishmanissa tämä on pienemmässä mittakaavassa ja ei aivan yhtä synkkä.
Danny Greene kuvataan elokuvassa kuitenkin ”hyväksi” tyypiksi, sillä hän auttaa alueen vähävaraisia jakamalla avustuksia. Alueen ihmiset kunnioittavat Greeneä, mutta eivät pelkää häntä samalla tavalla kuin perinteisiä mafiosoja. Elokuvan loppupuolella on myös havaittavissa muutos Danny Greenen hahmossa, sillä hän näyttää katuvan valintaansa ryhtyä rikolliseksi. Danny Greene on muutenkin hahmona todella mielenkiintoinen, sillä hän esimerkiksi esiintyy televisiossa murhayrityksen jälkeen. Joku hieman varovaisempi henkilö olisi pitänyt matalaa profiilia, mutta ei Danny Greene. Mielenkiintoisemman hahmosta tekee vielä se, että irlantilaistaustaiselle Greenelle uskonto on todella tärkeä, joka näkyy miehen puheissa: I am an Irish Catholic. I believe that the Guy upstairs pulls the strings, and you’re not going to go until he says so. It just wasn’t my time yet.”
Elokuvan muut näyttelijäsuoritukset ovat myös hyviä, mutta antavat tarpeeksi tilaa Stevensonin huikealle suoritukselle. Christopher Walken on hyvä Shondor Birnsinä, ja mies sopii rooliin täydellisesti. Walkenin mukanaolo tuo elokuvaan myös lisää arvoa, sillä muutama tunnetumpi näyttelijä antavat elokuvalle lisää uskottavuutta. Elokuvassa nähdään myös Val Kilmer, joka näyttelee Joe Manditski nimistä poliisia. Samalla alueella kasvaneet Danny ja Joe pitävät yllä ”ystävyyssuhdetta”, vaikka molemmat tietävät toistensa aseman. Kilmer tekee varsin perushyvän suorituksen hyvänä poliisina, vaikkei rooli mikään nyt kauhean iso olekaan.
Vincent D’Onofrion roolisuoritus John Nardina on hyvä, ja mies sopii rooliin hyvin. Myös muut alamaailman hahmoja näyttelevät henkilöt sopivat rooleihinsa varsin hyvin, eikä ihme sillä moni on tuttu muista mafiaelokuvista. Tony Lo Bianco näyttelee vakuuttavasti Clevelandin mafiapomo Jack Licavolia, jonka kanssa Danny Greene ajautuu ongelmiin. Hänen oikeana kätenään on Leo ”Lips” Moceri, jota näyttelee Mike Starr, joka on tuttu Goodfellasista ja Miller’s Crossingista. Paul Sorvino, joka hänkin on tuttu esimerkiksi Goodfellasista, näyttelee Genovesen mafiaperheen johtajaa. Tutut ”mafiakasvot” ovatkin yksi elokuvan vahvuuksista, sillä elokuva on uskottavampi, kun näyttelijät pystyy yhdistämään mafiaan. Muista roolisuorituksista maininnan ansaitsevat naiskauneutta tuovat Linda Cardellini ja Laura Ramsey. Vinnie Jones tekee jälleen melko samanlaisen roolin, mutta se ei haittaa, sillä juuri rikollisen rooli sopii miehelle varsin hyvin. Mukana on myös Sopranosista tuttu Steve Schirripa (Bobby Baccalieri). Kaiken kaikkiaan Kill the Irishmanin casting on yhdistelmä tuttuja mafiakasvoja ja hieman tuntemattomampia näyttelijöitä.
Kill the Irishman on hyvä elokuva, lähes loistava. Se pitää katsojan tiukasti otteessaan ja toimii elokuvan hyvin. Ray Stevensonin suoritus on loistava ja Danny Greene on hahmona niin mielenkiintoinen, että katsoja ei missään vaiheessa kerkeä kyllästyä. Tositapahtumiin perustuva elokuva viihdyttää kestonsa ajan todella hyvin ja sen pystyy katsomaan useamminkin kuin kerran. Kill the Irishmania voi suositella kaikille, mutta eritoten rikos- ja mafiaelokuvien ystäville. Katsojan kannattaa varautua siihen, että katsomisen jälkeen päässä soi perinteikäs irlantilainen musiikki, sillä elokuvassa on runsaasti sitä. Kill the Irishman kannattaa katsoa myös pelkästään Danny Greenen takia, sillä hän on yksi mielenkiintoisimmista mafiahahmoista.
Is that all you got? Gonna take more than a few firecrackers, to kill DANNY GREENE!