En ole koskaan välittänyt hirveästi Michael Jacksonin musiikista. Kävin katsomassa tämän hänestä pitävän ystäväni kanssa, jota ilman tätä elokuvaa tuskin olisin mennyt katsomaan.
Ajattelin heti, kun kuulin Michael Jacksonin viimeisistä päivistä kertovan elokuvan olevan suunnitteilla, että tämä tehtiin vain julmasti rahastuksen takia. Popin kuninkaan kuolema herätti valtavan kuohunnan ihmisissä ympäri maailmaa. Ne, joilla oli bisnestajua, muttei niinkään empaattista kykyä tuntea, tajusivat elokuvan tekemisen olevan hyvä tapa saada jumalaton määrä rahaa.
This is it pyörii maailmanlaajuisesti vain kaksi viikkoa elokuvateattereissa, joten tämä piti käydä katsomassa mahdollisimman pian. Niinpä minäkin sitten päädyin sitä katsomaan ja halusin unohtaa ennakkoluuloni kyseistä dokumenttia kohtaan ja antautua sille, mitä seuraavat vajaat kaksi tuntia tarjoaisivat.
This is it alkaa taustatanssijoiden valitsemisella, joista osa on tullut koe-esiintymisiin pitkän matkan päästä. Valitut nuoret kertovat, kuinka paljon Michaelin musiikki heille merkitsee ja miten upeaa on päästä kokemaan tuo viimein kiertue suuren idolinsa kanssa. Tämä kohtaus tuntui liian harjoitellulta, eikä sen takia kovin vilpittömältä ja epämukava tunne siitä, että ennakkoluuloni olisi sittenkin oikea, alkoi taas nostaa päätään.
Tämän jälkeen dokumentti kuitenkin alkaa vasta kunnolla ja sain yllättäen kokea yhden vahvimmista kokemuksista, joita olen elokuvateatterissa kokenut.
Valkokankaalle alkoi heijastua materiaalia tähden viimeisen kiertueen harjoituksista. Katsoja saa kokea, kuinka yksi kerrallaan hiotaan kuninkaan suurimpia hittejä ja halutaan luoda jotain ennenkuulumatonta ja tajuntaa räjäyttävää. Kokonaisuus, kaikki tanssikoreografiat ja niiden yhteys musiikkiin näyttää ja kuulostaa mahtavalta. Paremmalta, kuin koskaan ennen ja nämähän olivat vasta harjoitukset. Voi vain kuvitella miten mahtavalta kaikki olisi kuulostanut ja näyttänyt kiertueella, silloin kun se todella olisi ollut siinä.
Harjoituksissa esiintyvä yhteishenki ja hauskanpito välittyvät dokumentin kautta katsojalle niin hyvin, että tuntuu, kuin olisi itse osa ryhmää. Jälkeenpäin tämä seikka tuntuu erityisen tärkeältä, sillä sitähän Michael Jackson lopulta halusi koko uransa ajan viestittää; ”We are one.” Mukana on myös toinen viesti, jonka hän halusi välittää maailmalle. Henkilökohtaisesti mielestäni Michael Jacksonin parhaan kappaleen, Earth Songin yhteyteen oli luotu uusi video, jossa pieni tyttö on keskellä kaunista maailmaa ja lopulta se tuhoutuu hänen ympärillään. En osaa kuvata tätä kohtausta niin hyvin, kuin se ansaitsisi, mutta niin vaikuttavasti se oli tehty, että se todella sai kylmät väreet aikaan ja pisti miettimään vakavasti, mitä me olemme tehneet maailmalle.
This is it oli monta kertaa parempi, kuin ikinä osasin odottaa. Se herätti paljon ajatuksia ja tunteita ja uudestaan hirveän myötätunnon erästä toista ystävääni kohtaan, jolla oli jo kaikki mahdolliset liput ostettu Lontooseen, josta tämän viimeisen kiertueen oli tarkoitus alkaa. Hän on koko ikänsä ollut suuri Michael Jacksonin fani. Konsertin kokeminen paikan päällä olisi ollut hänelle ja kaikille muille tuhansille ja taas tuhansille faneille ympäri maailmaa epäilemättä yksi elämän suurimmista ja hienoimmista kokemuksista. Nyt tähti on kuollut, eikä kiertuetta tule ikinä todellisuudessa tapahtumaan. Tämä dokumenttielokuva on kuitenkin ehkä pieni lohduke kaikille niille, jotka eivät kiertueelle pääsekään.
Luulin, että tämä on vain rahan takia pikaisesti tehty elokuva, josta jotkut toivoivat hyötyvänsä. Olin ilokseni todella väärässä, sillä tämä on erittäin kaunis ja suurella sydämellä tehty kunnianosoitus yhdelle aikamme suurimmista viihdyttäjistä.
Michael Jackson on nyt poissa, mutta hänen musiikkinsa ja sen sisältämä sanoma tulevat aina olemaan muistutuksena hänestä meidän kaikkien mielissä.