Toimii lähes kaikilla osa-alueillaan.

26.5.2004 20:59

Alkuperäinen nimi:Bullitt
Valmistusvuosi:1968

Työhönsä turtunut kovapintainen veteraanietsivä Frank Bullitt (Steve McQueen) saa tehtäväkseen suojella mafiaoikeudenkäynnin tärkeää avaintodistajaa viikonlopun yli. Bullitt kollegoineen laatii rutiininomaisesti vartiointivuorot ja homman pitäisi olla sillä selvä. Kruununtodistajaa vartioidaan turvallisessa hotellihuoneessa aina maanantaina käytävään oikeudenistuntoon asti. Huoneeseen kuitenkin murtaudutaan ja sekä todistajaa että vartiovuorossa ollutta poliisia ammutaan haulikolla. Bullitt ryhtyy työtoverinsa Delelgettin (Don Gordon) kanssa selvittelemään mitä oikein tapahtui ja mistä gangsterit tiesivät todistajan olinpaikan. Bullitt ei saa mielenrauhaa, eikä todellakaan aio luovuttaa ennen kuin tekijät on saatu vastuuseen teoistaan.

Elokuva toimii lähes kaikilla osa-alueillaan. Kuvaus ansaitsee erityismaininnan läpi elokuvan kestävistä vängistä kuvakulmista ja kikkailuista. Lalo Schifrinin musiikki on nautittavaa kuunneltavaa ja se loksahtaakin tähän elokuvaan kuin pala palapeliin. Steve McQueen onnistuu luomaan jälleen kerran hahmostaan kovan ja coolin, mutta silti sopivan inhimillisen. Toisen pääosaesittäjän Robert Vaughnin roolisuoritus on myös hieno, mutta itse hahmo jää hieman pinnalliseksi, mikä on kuitenkin tarkoituksellista. Robert Duvallista ei ole nimeksikään, sillä hän esiintyy vain kahdessa kohtauksessa. Samaan soppaan mahtuu myös ehkä elokuvahistorian legendaarisin takaa-ajo San Franciscon kuivilla ja kumpuisilla kaduilla, minkä McQueen suoritti legendaarisella Ford Mustangilla itse ilman minkäänlaisia stunttimiehiä. Yhtä energistä takaa-ajoa yritti William Friedkin kolmisen vuotta myöhemmin Kovaotteisissa miehissä, mielestäni samoihin sfääreihin kuitenkaan ylettymättä. Pieni miinus tälle elokuvalle on se, että tarina junnaa jossain kohtaa hieman paikallaan eikä pääse etenemään toivottuihin mittoihin. Bullitt on yksi poliisielokuvien klassikoista, sitä ei käy kiistäminen.

DVD:ltä löytyy traileri, tuotantotietoja ja featurette, jossa kerrotaan miten autotakaa-ajo kohtaus tehtiin. Kuvalaatu on hieno, paria suttuista kohtausta lukuun ottamatta. Kyseessä on erittäin vanha DVD julkaisu, joten siihen nähden hieno pakkaus.

nimimerkki: Low Rider

Arvosteltu: 26.05.2004