Arthur Bishop (Charles Bronson), 44, mekaanikko. Jollain toisella slangilla hän on torpedo. Hän suunnittelee tehtävänsä huolella mukavassa asunnossaan ja toteuttaa sen konemaisella tehokkuudella. Hän ylläpitää toimintakykyään ja noudattaa dualistista filosofiaa. Hän on mestari. Harry McKenna (Keenan Wynn) siirtyy em. mestarin käsillä menneeseen ja tämän poika Steve (Jan-Michael Vincent), 24, on oppipoika mestarille. Näytettyään kelpoisuutensa alkaa koulutus joka sujuu hyvin, mutta miten ase todetaan käyttökelpoiseksi?
Michael Winnerin ohjaama [I]The Mechanic[/I] aloittaa upealla, 15 minuuttia kestävällä sekvenssillä joka esittelee Arthur Bishopin [B]ja[/B] kaiken mitä hänestä pitää tietää. Sen jälkeen leffa etenee johdonmukaisesti paljastaen juonikäänteensä yksi kerrallaan ja rakentaa myös juonellista jännitystä vanhanaikaisella, mutta täysin toimivalla tavalla. Esittelyjen jälkeen päähenkilöt rakennetaan toimivaksi duoksi ja sitten luodaan toiminnallista jännitystä jonka taustalla vaanii loppuratkaisu.
Charles Bronson on yhtä kaunis kuin dynamiitilla kovakouraisesti kirvestetty romugraniittilouhos, mutta tunteettoman palkkamurhaajan roolin hän hoitaa erinomaisesti. Arthur Bishop on stoalaisen tyyni ja eleettömän tehokas murhaaja joka hallitsee alansa työvälineet: pyssyn, pommit, terät ja oman ruumiinsa. Hänessä ei ole minkäänlaista inhimillistä piirrettä ja vain yhdessä kohtauksessa hän näytetään kivipatsasta elävämmäksi ja senkin kohtauksen tarkoitus on epäselvä. Jan-Michael Vincent tämän vastapainona on juuri uutta sukupolvea – impulsiivinen, nopeasti oppiva, kyltymättömän tiedonjanoinen, avoimesti ihmishengestä piittaamaton ja tällä on myös viisautta kuunnella opettajan sanoja. Muut näyttelijät eivät kovinkaan paljoa elokuvassa ole, sillä heidän ainoa tarkoituksensa on palvella liikkuvina lavasteina joita ei henkilöidä yhtään.
Asenne on äärimmäisen kyyninen, tarinassa on aineksia melko kovaan juonitteludraamaan ja toimintaakin on jonkin verran. Teema mestari-oppilas-ketjusta ylittää kulttuuri- aika- ja ammattirajat ja luo aika mielettömän kovan toimintajännärin. Pari ryppyä löytyy kokonaisuudesta, joten täysiä pisteitä ei tule. Tällaisenaan tosi kyyninen ja tosi tehokas jännäri vanhasta ja kuinka uutta kasvaa sen tilalle ja myrkyttyy siihen.