Traitor on toimiva ja moniulotteinen kuvaus terrorismin vastaisesta sodasta, jossa hyvällä ja pahalla ei lopulta suurta eroa ole.

12.3.2009 15:31

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Traitor
Valmistusvuosi:2008
Pituus:114 min

Kun tarpeeksi aikaa on kulunut Syyskuun 09.11. terroristi-iskuista, niin elokuva-maailma on myös hyödyntänyt aihetta erilaisissa kertomuksissa tuon jälkeisestä terrorismin vastaisesta sodasta kertovissa elokuvissa. Viime vuosina esimerkiksi Stephen Gaghanin Syriana, Peter Bergin The Kingdom, Gavin Hoodin Rendition ja Ridley Scottin Valheiden Verkko käsittelivät terrorismin vastaista sotaa erilaisten ihmisten näkökulmista. Samaan aiheeseen perustuu myös puolituntemattoman ohjaajan Jeffrey Nachmanoffin ja Steve Martinin (kyllä, tarkastaja Jacques Clouseau) käsikirjoittama varsin monipuolinen Traitor, jota kuvattiin 17 eri kaupungissa ja 3 maanosassa.

Maailmalla kuohuu, kun pahamaineinen terrorisri Nathir (Ravi) järjestää suosituissa turistikohteissa tuhoisia attentaatti-iskuja. FBI-agenteilla Roy Clayton (Pearce) ja Max Archer (McDonough) on pitänyt kiirettä, kun he ovat olleet hetken aikaa Nathirin jäljillä, mutta tuppaavat saapumaan aina tapahtumapaikalle liian myöhään. Yllättäen todisteet alkavat viitata entiseen erikoisjoukkojen jäseneen Samir Horniin (Cheadle), joka kuitenkin väittää olevansa syytön näihin tapahtumiin. Lopulta selkkaus muuttuu paljon monimutkaisemmaksi, kuin kukaan olisi osanut kuvitella.

Traitor on toimiva kuvaus nykypäivän suuresta vitsaudesta, terrorismista ja mukaan on vieläpä heitetty annos realistisuutta. Nachmanoff on yhdessä Steve Martinin kanssa kynäillyt älykkään ja intensiivisen trillerin, joka alustaan lähtien jaksaa yllättää pariinkin otteeseen, mutta loppupuolella laittaa turhan paljon pientä ennalta-arvattavuutta mukaan peliin, mutta ei mitenkään pahasti.

Ajatukset kannattaa pitää mukana tarinaa seuratessa, sillä Nachmanoff kuljettaa tarinaa samaan aikaan eri maissa ja välillä siinä sivussa tarinaan pomppaa uusia hahmoja melkoisella vimmalla mukaan. Tunnelma pysyy hyvin mukana koko ajan, ja erityisesti Samir Hornin kohtalo pohdituttaa. Onko hän henkeen ja vereen terroristi vai ei? Myös terroristien säälitöntä arkea Nachmanoff kuvaa varsin toimivasti, kun kaikki eivät olekaan valmiita räjäyttämään itseään päästäkseen paratiisiin, vaan jotkut pakenevat pelkureina paikalta ja räjäyttävät pommin toisaalta.

Monista sivurooleistaan ja Hotelli Rwandasta tunnettu Don Cheadle tekee pääroolissa hyvän ja rankan roolin miehenä, joka joutuu kahden tulen väliin. Christopher Nolanin mestariteos Mementossa läpimurtonsa tehnyt Guy Pearce onnistuu yhtä lailla hyvin päättäväisen ja rauhallisen agentin roolissa. Cheadlen ja Pearcen muutamissa yhteiskohtauksissa olevalla jännitteellä olisi voinut micro-popcornit poksauttaa astiaan. Pökkelöistä pahiksen rooleistaan tunettu näyttelijä Neal McDonough tekee myös pätevän roolin agenttina, joka haluaisi ampua ensin ja kysyä vasta sitten terroristeilta asioita. Nathirin ykköskätyriä esittävä Saïd Taghmaoui (Vantage Point) onnistuu myös mainiosti miehenä, joka haluaa vahinkoa Amerikkaan enemmän kuin laki-sallii. Ainoastaan tunteetonta terroristi Nathiria esittävä Raad Rawi tuppaa jäämään muusta porukasta sivummalle.

Kokonaisuutena Traitor on toimiva ja moniulotteinen kuvaus terrorismin vastaisesta sodasta, jossa hyvällä ja pahalla ei lopulta suurta eroa ole. Aivan viimeinen silaus jää hieman uupumaan, mutta tehokkaana trillerinä ja kahden mainion näyttelijän show:na Traitor nousee helposti keskitasoa paremmaksi elokuvaksi.

Arvosteltu: 12.03.2009

Lisää luettavaa