Tuntematon Tom Six ponnahtaa maailmalle oksettavan psykologisen kauhun varjossa.

2.8.2014 14:01

Alkuperäinen nimi:The Human Centipede
Valmistusvuosi:2009

Tom Six on Hollantilainen elokuvantekijä. Hän on enimmäkseen tehnyt omassa maassaan elokuvia, jotka eivät allekirjoittaneelle ainakaan sano mitään — siispä kyseisiä leffoja ei olla varmaankaan koskaan julkaistu Hollannin ulkopuolella. Mutta vuonna 2009 Tom Six toi elokuvateattereihin The Human Centipede:n, rainan, jota kuvailtiin maailmankaikkeuden sairaimmaksi. Ei se nyt aivan sitä ole mutta läheltä liippaa.

Tarinassa kaksi turistityttöä ovat majoittuneet saksassa hotelliin ja lähtevät ajamaan eräisiin bileisiin. Matkan varrella kaksikko kuitenkin eksyy ja rengaskin puhkeaa autosta. Kun kummallakaan ei ole taitoa vaihtaa rengasta, eikä yhden saksalaisen hiipparin lipertelyt miellytä – on pakko lähteä hakemaan apua jalkaisin. Tytöt saapuvat entisen kirurgin, tohtori Josef Heiterin talolle. Kyseinen vanha herra tuntuu aika pimeältä ja huumaakin kaksikon. Myöhemmin näiden kahden vangin seuraan joutuu myös yksi japanilainen turisti, joista mielipuolinen lekuri aikoo tehdä ihmistuhatjalkaisen — joka toimii niin, että polvesta katkaistaan nikamat, jotta uhrit joutuvat konttaamaan pakosta, ja neulotaan suut kiinni peräaukkoon.

Vaikka elokuvan idea on se ainoa oksettava asia toisin kuin elokuva itse, on sen tylsän menon pelastava upea Dieter Laserin esittämä Heiter. Hän tuo sitä mustaa huumoria, joille hekottava saattaa olla monen mielestä itsekin päästänsä pipi. Mutta kyseisen huumorin joko näkee tai ei.

Jo entuudestaan tuntematon Tom Six ponnahtaa maailmalle oksettavan prykologisen kauhun varjossa, joka menee katsojan kurkusta alas vähintään sen kerran – niin kuin japanilaisturistin uloste toisen turistitytön omasta.

Arvosteltu: 02.08.2014