New Yorkin asukas Paul Kersey (Bronson) on leppoisa ja perheestään huolehtiva mies. Hän palveli Korean sodassa lääkintämiehenä koska ei hyväksynyt aseita. Eräänä päivänä rikolliset murtautuvat hänen kotiinsa ja pahoinpiteleät hänen vaimonsa hengiltä. Kerseyn tytär järkyttyy asiasta äärimmäisen pahasti. Vähän asian jälkeen Kersey käy työmatkalla jonka kylkiäisenä hän saa revolverin. Havainnot piittaamattomuudesta ja väkivallasta kasaantuvat toimintahaluksi ja yhtenä iltana Kersey on liikkeellä ja on aseistettu ja aikeissa käyttää sitä. Ensimmäinen huumerahaa etsivä rikollinen saa luodista ja juttua ei saada selvitettyä. Vastaavia tapauksia alkaa kerääntyä ja se herättää pelkoa. Rikosluvut alkavat laskea. Tarkastaja Ochoa (Gardenia) tutkii tapausta ja Kerseyn haavoittuessa tekee kuten hänen esimiehensä toivovat: päästää Kerseyn menemään sillä ehdolla että hän poistuu kaupungista. Niin myös tapahtuu, joskin lopussa on ironinen kohtaus missä ilmenee että Kersey on tullut juuri siksi mitä hän aluksi vastusti – väkivaltaiseksi mielipuoleksi.
Tässäpä on kivikova ja nihilistinen elokuva. Häikäilemättömän oikeistolainen näkemys siitä että ainoastaan näkymättömien ihmisten tekemä hillitön väkivalta kykenee tekemään kadut turvallisiksi on tylyydessään verraton. Tietysti siitä voidaan olla montaa mieltä tekevätkö aseet turvallisuutta. Michael Winnerin ohjaus on karun asiallista ja Bronson pääsee myös tekemään todellista näyttelijätyötä missä hän oli oikeasti hyvä. Kersey on pelkkä tavallinen tyyppi joka joutuu tahtomattaan väkivallan kierteeseen eikä tee yritystä sen pysäyttämiseksi päästen samalla murhaamisen makuun. Lopun tullessa on vaikea sanoa pitäisikö olla järkyttynyt vai ilahtunut, mutta Kerseyn tapa ratkoa väkivallan ongelma oli tulla osaksi sitä.
Tyly, karu ja ehdottoman asiallinen elokuva väkivaltaisesta maailmasta minkä huomaava henkilö heittäytyy sen matkaan ja tulee samalla tasapainoon itsensä kanssa. Väkivallan vihollisesta väkivallan esitaistelijaksi on Kerseyn tie ja sitä pääsee seuraamaan tarkasti ja läheltä.