Typerää katsojia aliarvioivaa alapäähuumoria ja irrallisia kohtauksia.

20.7.2008 23:09

Alkuperäinen nimi:Epic Movie
Valmistusvuosi:2007

Aaron Seltzer ja Jason Friedberg jatkavat läpimätien elokuviensa tekemistä. He ovat olleet mukana Scary Movie -elokuvien käsikirjoittajatiimissä ja sitten he käsikirjoittivat ja ohjasivat Date Movien, joka on huonoimpia, ellei peräti huonoin näkemäni elokuva. Seuraavana vuonna heiltä tuli Epic Movie, joka ei juuri parempi ole. Itse asiassa tämäkin on melkoista sontaa.

Tämä tekele kertoo neljästä orvosta, jotka saavat kultaisen lipun makeistehtaaseen. Sieltä he päättyvät vaatekaapin kautta Gnarnian maailmaan. Gnarniassa paha Valkoinen Narttu on syössyt kuninkaan vallasta ja hallitsee valtakuntaa kovalla otteella. Päähenkilöiden on sitten vain autettava vastarintaliikettä syöksemään Valkoinen Narttu vallasta ja palauttamaan oikean hallitsijan valtaan.

Scary Moviet pilkkaavat kauhuelokuvia ja Date Movie irvailee romanttisille komedioille. Nyt irvailun kohteeksi joutuvat viime vuosien menestyselokuvat, kuten Narnia, Jali ja suklaatehdas ja monet muut. Scary Moviet eivät ole mitään elokuvallisia mestariteoksia, mutta niistä on sentään sanottava, että ne ovat edes ajoittain hauskoja. Mutta samaa ei voi sanoa Seltzerin ja Friedbergin omista elokuvista. Komedia on monet vuodet ollut alamäessä ja tämä kaksikko varmistaa sen, ettei komedia genrenä koe uutta ylösnousemusta ihan lähivuosina.

Komedia ja varsinkin parodia on hyvin vaikea laji. Parodiaelokuvista löytyy vain harvoja helmiä. Epic Movie menee parodioissa ja komedioissa sinne pahimpaan päähän. Yhdeksi tämän tekeleen ongelmaksi koituu se, että yritetään irvailla liian monelle elokuvalle. Siitä tulee helposti kovin sekavaa ja monet vitsit, jos niitä vitseiksi voi kutsua, jäävät kovin irrallisiksi. Tähän on vain lätkäisty irrallisia elokuvaviittauksia sen kummempia ajatelmatta. Tosin on Epic Movie taidettu muutenkin kirjoittaa aivot minimiteholla. Kaiken lisäksi mukana jotain ihme rap-kohtauksia, joilla ei ole tämän tekeleen kannalta mitään merkitystä. Eivät taida edes tekijät tietää, mitä nämä kaikki irralliset jutut tarkoittavat.

Eivät vitsit toimi muutenkaan. Nämä muka-vitsit ovat sitä vanhaa alapäähuumoria. On piereskelyä, ulosteen syöntiä, pissahuumoria ja seksiäkin on mukana. Ei tämä sisällä yhtään vitsiä, jota ei olisi nähty. Kaiken kukkuraksi vitsit vielä toistavat itseään. Ja samalla kun vitsiä kerrotaan, niin annetaan selityksiä vitseille, eikä anneta katsojan oivaltaa vitsin jujua itse. Parhaitenhan vitsi toimii, kun sitä ei selitetä, vaan annetaan katsojan itse keksiä vitsin idea. Eivätkä vitsit tässä ole muutenkaan hauskoja.

Ovatpa Seltzer ja Freidberg yrittäneet tunkea mukaan jonkinlaista yhteiskunnallista kritiikkiä. Mutta tälläkin saralla homma kuivuu kokoon jo heti kättelyssä. Jotain selvästi yrittävät sanoa, mutta eivät vain saa ydinasiaa esille. Ja niitäkin yritetään vääntää niin väkisin, ettei ole varmaa, ovatko he tosissaan vai ei.

Date Movien ja Epic Movien jälkeen voin melko turvallisin mielin julistaa Aaron Seltzerin ja Jason Friedbergin huonoimmiksi nykyohjaajiksi. Heidän elokuvat eivät toimi millään tasolla. Käsikirjoitus kusee ja näyttelijät eivät osaa näytellä tippaakaan. Tosin ei kukaan osaava näyttelijä ei varmaan ilkeäisikään tulla tällaiseen mukaan. Ja Seltzer ja Freidberg saavat nähtävästi jatkaa näitä elokuviensa tekemistä niin kauan kun rahaa tulee.

Arvosteltu: 20.07.2008