Jos haluaa hakea sitä kaikkien eläinleffojen kiistatonta kuningasta, päätyy varmasti elokuvaan “Free Willy”. Ja kyseessähän on raina, joka kertoo pojan ja miekkavalaan ystävystymisestä. Kiistatta sellainen elokuva joka jokaisen eläinrakkaan tulee tsekata.
Elokuva kertoo pojasta nimeltä Jesse, jolla ei ole kunnon perjettä. Hän on melkoinen ongelmanuori tekemällä tihutöitä jenginsä kanssa eri puolilla kaupunkia. Ja niinhän siinä käy, että Jesse-poika jää kiinni itse teossa, samalla kun on töhrimässä merieläinpuiston tiloja. Nuorisovankilan sijaan Jesse, käskytetään kasvatusvanhempien luokse. Eikä siinä vielä kaikki, hänen on myös siivottava sotkunsa merieläinpuistosta. Kun hän sitten aloittaa pakkotyöt siellä, hän sattuu näkemään altaassa miekkavalaan nimeltä Willy, jolla on hyvin samanlainen menneisyys kuin Jessellä. Willy on myös erotettu perheestään, yksinäinen ja vihamielinen.
Pojan ja valaan välille syntyy yllättäen lujaakin lujempi ystävyys, jonka seurauksena Jesse haluaa vapauttaa ystävänsä inhasta merieläinpuistosta takaisin suureen mereen omiensa pariin. Mutta onnistuuko se?
Free Willy on vaikuttava elokuva, joka saa aikaan mahtavia katseluhetkiä ilman mahtipontisia tehosteita. Tehostepuolen hoitaa nyt jo valitettavasti edesmennyt Keiko-valas, mikä on tottakai elokuvan paras pointti. On se hyvä että valas osaa hommansa, sillä näyttelijät ovat mielestäni melko harmaita ja vaisuja. Eivät ole minulle edes kovin tuttuja. Mutta edes se ei onnistu pilaamaan mahtavia leffafiiliksiä. Free Willy saa parkkiintuneimmankin parkkipaavon liikuttumaan.
Free Willyn tapaisten eläinleffojen teko on näemmä kokonaan loppunut. Mutta 90-luvulla eläinleffoja tehtiin senkin edestä. Esimerkiksi Free Willyn kaksi selvästi huonompaa jatko-osaa, Pandan ihmeellinen seikkailu ja Elsa ovat samankastin leffoja, joista yksikään ei osaa viehättää samalla tavalla kuin Free Willy.
Tämä elokuva tuntuu ennakkosilmäilyissä perhesiirapilta, jota se ei ole todellakaan. Free Willy on klassikko, jonka viitsii katsoa hyvin useampaankin otteeseen. Tuskinpa se enää saa uutta jatko-osaa sillä yksikään “miekkavalas-stara” ei pysty samaan kuin Keiko vuonna 1993. Niin se vain on.
nimimerkki: Movie Myers