Valitettavan usein piristävää hetkeä seuraa massiivinen suvantovaihe.

5.11.2006 18:32

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:Before Night Falls
Valmistusvuosi:2000
Pituus:133 min

Ennen yötä kertoo tarinan kuubalaisesta kirjailijasta Reinaldo Arenasista (Javier Bardem). Elokuva tekee läpileikkauksen tämän homoseksuaalin kynäniekan koko elämästä, alkaen lapsuudesta ja päättyen kuolemaan. Jo lapsena Reinaldon elämässa tapahtuu mullistavia asioita, kun hän on todistamassa kapinallisten joukoissa Fidel Castron nousua maan johtajaksi. Kapinavaiheen jälkeen Reinaldosta alkaa kuoriutumaan loistava kirjailija ja hän ehtiikin niittää taidoillaan hieman kunniaa. Mutta ahdasmielinen ja sulkeutunut yhteiskunta ottaa Reinaldon silmätikukseen ja hän joutuukin vainotuksi homoseksuaalisuutensa vuoksi. Reinaldo yrittää epätoivoisesti karata maasta, mutta aina suunnitelmat epäonnistuvat, ja usein johtavat takaisin tiilenpäitä lukemaan. Vainon aikana Arenas onnistuu kuitenkin jatkamaan kirjailijan uraansa kirjoittaen useita kirjoja. Kuuba ei kuitenkaan antanut lupaa Arenasin kirjojen julkaisuun. Kirjailija saa salakuljetettua muutamia tekeleitään ulkomaille julkaistavaksi ja joutuu senkin vuoksi kärsimään vankeusrangaistuksia. Vihdoin Kuuban rajat aukeavat, kun Castro haluaa ajaa maasta pois kaikki ei-isänmaalliset ihmiset, eli toisinsanoen homoseksuaalit, toisinajattelijat ym. Arenas pääsee amerikaan, jossa hän pääsi vapaasti jatkamaan työtään. Vuosikymmenen päästä hän kuitenkin menehtyi tehtyään ystävänsä avustuksella itsemurhan AIDS:n ajaessa hänet huonoon kuntoon. Elokuvan nimi Before Night Falls tulee Reinaldo Arenasin kuuluisimmasta kirjasta, jonka hän kirjoitti ollessaan vankilassa.

Ohjaaja Julian Schnabel ei ole ilmeisesti kovin kiireinen hemmo. Ennen yötä on Schnabelin toinen ohjaustyö; neljä vuotta aiemmin herra ohjasi elokuvan nimeltä Basquiat. Schnabelin ohjaustyöstä jää hieman epäammattimainen kuva. Kohtaukset tuppaavat jäämään liian pitkiksi, jonka vuoksi koko elokuva venyy sietokyvyn rajoille. Kun aihetta vielä käsitellään hyvin hitaalla tempolla, herpaantuu keskittyminen helposti. Haukottelu onkin yleisin reaktio katsomoissa. Onneksi paikoin ohjauskin onnistuu saamaan vauhtia ja jännitystä tarinaan, mutta valitettavan usein tälläistä piristävää hetkeä seuraa massiivinen suvantovaihe.

Elokuva on saanut suomessa K-18 -leiman kylkeensä. Elokuvaa katsellessa herää kysymys leiman tarpeellisuudesta. Elokuvassa ei ole väkivaltaa juuri nimeksikään, se ei sisällä kovin paljoa kiroilua, eikä se ole milläänlailla pornografinen kuvaus. Syy varmaan K-18 -leiman lyömiseen on sen homoseksuaalinen sisältö. Mihinkään perverssiin kuvaukseen ei lähdetä, vaan homma pysyy aika siistinä loppuun asti.

Kuitenkin elokuvassa esiintyvä homoerotiikka rasitti minua. Valitettavan useassa elokuvassa syyllistytään pahoihin ylilyönteihin. Kauhuelokuvat tuntuvat olevan liian verisiä ja draama elokuvat puolestaan ylisentimentaalisia. Ennen yötä -elokuvan ärsyttävin tekijä on liika homoseksuaalisuuden korostaminen. Jos elokuva kertoo homoseksuaalista, ei se tarkoita sitä, että suurinpiirtein jokaisen elokuvassa esiintyvän hahmon pitäisi olla homoseksuaali. Juuri tällainen ylikorostaminen ja liiallinen samaa sukupuolta olevien “lääpsyn lääpsyn” -meininki sopisi hyvin ihan pieninä määrinä, mutta kun tuntuu ettei leffassa juuri muuta ole, käy nämä seikat ärsyttämään ja pahasti. Ilmeisesti “kohtuus” on sana, joka ohjaajan sanastosta puuttuu.

Elokuvan visuuaalinen ilme on sopivan karu. Se luo draamalle uskottavat puitteet. Kuvaus luo hyvin realistisen tunteen, mikä on myös hyvin tärkeä seikka. Musiikki on sopivaa, mutta ikävän mitäänsanomatonta. Se menee taustalla eikä jää mieliin millään lailla. Elokuvan ilahduttavin pieni yksityiskohta on elokuvassa käytetty kieli. On suorastaan ilo kuulla ettei kaikkea puhetta koeteta väen väkisin mokeltaa murteisella englannilla, vaan käytetään vähän ympäristöön sopivampaa kieltä.

Javier Bardem sai roolistaan Reinaldo Asenasina Oscar -ehdokkuuden vuonna 2001. Bardemin suoritus jaksaa kantaa työlään ja vaikean roolin loppuun asti ihan hyvin, mutta mistään loisteliaasta työstä ei ole kyse. Olen nähnyt parempiakin suorituksia jäävän ilman tunnustusta. Bardemin lisäksi esiin kannattaa nostaa Olivier Martinezin hieno rooli Arenasin ystävänä Lázaro Gómez Carrilesina. Muita tuttuja näyttelijöitä elokuvassa ovat Michael Wincott, Diego Luna sekä Sean Penn.

Elokuvan ehdottomasti kummallisimman roolin tekee Johnny Depp. Tai kyseessä on itse asiassa tuplarooli. Ensimmäisen kerran Depp näkyy elokuvassa transvestiittinä Bon Bonina, joka vaurastuu salakuljettamalla tavaraa vankilan ja ulkomaailman välillä peräsuolessaan. Depp on erittäin hemaiseva meikeissään ja mekossaan. Toisen kerran Deppiin törmätään luutnantti Viktorin roolissa. Vaikka tässäkin kohtauksessa on aistattavissa pientä homoerottisuutta, on Lt. Viktorin rooli sentään hieman tavanomaisempi. Deppin roolit eivät ole kovin suuria, mutta mikä niistä tekee niin ehdottoman hienoja on se tosiasia, että Depp on erittäin muuntautumiskykyinen näyttelijä, joka onnistuu roolissa kuin roolissa, niin luutnanttina kuin homoseksuaalisena transvestiittinä.

Ennen yötä ei lukeudu lähellekään biografisten elokuvien kärkikastia. Elokuvalla on hetkensä, mutta valitettavan monessa kohtaa laiska tarinan kuljetus johtaa tarinan puuroutumiseen, ja katsojan tylsistymiseen. Lisäksi elokuva on ehdottomasti liian pitkä. Myös liiallinen homoseksuaalisuuden korostaminen alkaa pitemmän päälle ärsyttämään. Javier Bardem jaksaa hyvin kantaa roolinsa loppuun saakka, ja on yksi tekijä mikä ei upota elokuvaa surkeuden suohon. Johnny Deppin pistäytyminen elokuvassa piristää ehdottomasti elokuvaa. Tätä voi suositella Reinaldo Arenasin elämästä kiinnostuneille, sekä Bardem ja todella vannoutuneille Depp-faneille. Muut eivät paljon mitään menetä.

nimimerkki: John Christopher Depp II

Arvosteltu: 05.11.2006

Lisää luettavaa