Kun Classic Monster Collection tuli komistamaan DVD-kokoelmaa, päätti Elokuvafriikki lähteä koluamaan klassikoita läpi yksi kerrallaan. Viimeisenä päästiin Draculaan. Odotukset olivat suhteellisen korkealla, vaikkei mitään mullistavaa kokemusta ollut odotettavissa. Noh, levy vain sisään ja pyörimään.
Lopputekstien vierähtäessa ruudulle olin toisaalta pettynyt, toisaalta posiitivisesti yllättynyt. Aikanaan leffa on varmasti ollut mullistavan upea kokemus, mutta valitettavasti ajan hammas on päässyt järsimään klassikkoteosta, eikä se enää nykykatsojan silmissä ole yhtä upea. Tarinaa on muutettu melko rankalla kädellä, mutta noudattelee se silti suhteellisen hyvin alkuperäistä kirjaa, vaikkei se siihen suoraan perustukaan. Merkittävimmät erot ovat tietenkin tahti ja monien kohtausten pois jättäminen. Kun liki 400 sivuinen kirja tiivistetään yhteen tuntiin ja kymmeneen minuuttiin, voi jo arvata että tapahtumat kulkevat sellaista vauhtia, ettei perässä pysy. Koska katsoin elokuvan ennenkuin luin kirjan, ei tapahtumien nopea kulku juurikaan haitannut.
Sitten itse tarinaan. Nuori mies nimeltä Renfield matkustaa liikeasioiden johdosta synkässä Transilvanian maassa sijaitsevaan Draculan vieläkin synkempään linnaan, jonka omistaja on kuitenkin vielä synkempi ja myös kaikessa mystisyydessään vähintäänkin hämärä tyyppi. Pian poloinen Renfield saakin tuta terävät vampyyrinhampaat kaulallaan ja päätyy Draculan orjaksi tämän lähtiessä laivalla Englantiin. Uusi maa, uudet kujeet. Tässä tapauksessa siis uusia tyttöjä ja tuoretta, nuorta verta.
Leffa alkaa loistavasti, vaikkei kirjan tavoin jätkään yhtäkään asiaa hämärän peittoon. Kun päästään Transilvaniasta Englantiin, laskee elokuvan arvo vähäsen. Tunnelma pääsee ikävästi latistumaan. Draculan upottaessa hampaansa nuoren tytön kaulaan (vaikkei puremia tietenkään näytetä) ei minkäänlaista reagointia syntynyt, vaikka olettaisi katsojan hiukan hätkähtävän Draculan hyökätessä viattoman ihmisolennon kimppuun.
Näyttelijät hoitavat hommansa varsin hyvin, erityisesti Bela Lugosi vakuuttaa verenhimoisena vampyyrina. Toinen mainittava näyttelijä on Dwight Frye joka esittää loistavasti mielipuolista Renfieldia. Muutkin näyttelijät vetävät roolinsa läpi tyydyttävästi.
Leffan lavasteet ovat hienot, tunnelma paikoittain ihan hyvä, eikä mielenkiinto varsinaisesti lopahda leffan aikana, vaikka raina paikoittain tylsähkö onkin.
Dracula ei ole Classic Monster Collectionin parhaimpia elokuvia, mutta kelpo rainasta on silti kyse ja kannattaa se ainakin kerran katsoa läpi, onhan kyseessä sentään ensimmäinen virallinen Dracula elokuva ja arvostettu kauhuklassikko.
nimimerkki: Elokuvafriikki