5.6.2004 14:09

Alkuperäinen nimi:The Apostle
Valmistusvuosi:1997

Apostoli on Robert Duvallin elokuva. Hän ohjasi ja käsikirjoitti sen, sekä näytteli pääosaa. Tämä on siis selvästi Duvallin oma elokuva. Duvall onnistuu parhaiten näyttelemisessä ja hänen roolisuorituksena pitääkin homman kasassa.

Apostoli on kertomus helluntaisaarnaja Sonnysta (Duvall). Eräänä päivänä hän huomaa vaimonsa pettävän häntä ja hän on menettämässä kirkkonsa. Hänestä tuntuu kuin Jumala olisi hylännyt hänet. Niinpä Sonny tarttuu baseballmailaan ja lyö vaimonsa rakastajaa. Siitä ei hyvää seuraa ja Sonny lähtee karkumatkalle. Hän saapuu pienen kylään ja siellä hänestä tulee Apostoli E.F.

Apostoli muistuttaa hyvin paljon Thorntonin loistavaa Sling Bladea, mutta tästä ei ole ihan siihen. Meno on mukavaa ja Duvall on ottanut ehkä liiankin kepeän otteen. Alkuun minun oli vaikea löytää oikeaa asennetta, mutta lopulta löysin sen kuitenkin. Trilleriinkin olisi alun perusteella mahdollisuuksia, mutta alun jälkeen tästä muuttuukin kepeä draama, jonka aikana ehtii tulla hyvälle mielelle. Välillä tulee liian pitkitettyjä kohtauksia ja pituutta on taas kerran hieman liikaa.

Apostolista löytyy kuitenkin paljon yrittämistä, sitä ei voi kiistää. Duvall on kunnolla paneutunut elokuvaan ja sen huomaa. Käsikirjoitus hoituu muuten, mutta se on vähän liian tylsä. Ohjauksessakin löytyy pieniä vikoja, mutta näyttelijänä mies on hyvä. Vähitellen hänestä on tullut yksi minun suosikeistani. Pienessä sivuosassa nähdään loistava Billy Bob Thorntonkin. Thorntonin rooli on kuitenkin niin pieni, ettei sitä pysty oikein arvostelemaan. Muut näyttelijät ovat hyviä, mutta eivät pysty loistamaan samalla tavalla kuin Duvall.

Independent-elokuvasta on kyse ja tässä ei olekaan sellaista hollytuuban makua. Verkkaisesti eteenpäin etenevän leffan parhaaksi kohtaukseksi osoittautuu sen turhia selittämätön loppu. Apostolilta tuli odotettua hieman liikaa, sillä en nauttinut tästä odotetun paljon. Huonosta leffasta ei silti voida puhua. Yritysetä on sen verran mukana, ettei sillä määrällä yrittämistä voida saada aikaan mitään huonoa. Yrittämisestä vielä puolikas pojo lisää.

Arvosteltu: 05.06.2004