Vihollisia hyppii esiin yllättävistä paikoista

19.2.2003 06:58

Alkuperäinen nimi:The Avengers
Valmistusvuosi:1998

Tämä elokuva pohjautuu 1960-luvulla tehtyyn englantilaiseen televisiosarjaan, jota esitettiin 161 jakson verran. Itse en ole kyseistä sarjaa koskaan nähnyt, joten hahmot tässä elokuvassa olivat minulle uusia tuttavuuksia.

Agentti John Steed (Ralph Fiennes) on töissä Ministeriössä, salaisessa valtion organisaatiossa, joka tällä kertaa tutkii mystisen tiedemiehen Sir August de Winterin (Sean Connery) kehittämää säänhallintakonetta jolla pystyy luomaan halutunlaisen sään paikallisesti, pienelle rajatulle alueelle. Tiedemies de Winter ei kuitenkaan oli liikkeellä vilpittömin aikein, vaan hän tavoittelee koneellaan maailmanherruutta kiristäen valtioiden päämiehiltä rahaa. Niille valtioille jotka eivät suostu maksamaan, on luvassa varsin myskyisät oltavat, kirjaimellisesti. Agentti Steed saa partnerikseen tohtori/rouva Peelin (Uma Thurman), joka on sääilmiöiden asiantuntija. Yhdessä tämä parivaljakko pyrkii estämään hullun tiedemiehen tekemisiä taistellen samalla tämän apureita vastaan.

Elokuva vaikutta siltä, kun se olisi tehty 1960-luvulla, joten varmaankin se hyvin muistuttaa esikuvaansa. Siihen on kuitenkin lisätty nykyajan tekniikalla mahdollisia tehosteita, jotka toimivat hyvin tällaisessa fantasiaelokuvassa. Elokuvassa on jotain “hassua”, jota on todella vaikea sanoin kuvailla. Siinä tapahtuu sellaisia tapahtumia, joita ei todellisessa elämässä koskaan näkisi ja siinä lausutaan repliikkejä, jotka todellisessa elämässä vaikuttaisivat jopa brittien suusta kuultuina omituisilta. Vihollisia hyppii esiin yllättävistä paikoista ja ne häviävät yhtä nopeasti kuin ilmestyivätkin. Kuten sanoin, tätä on vaikea sanoin kuvailla, mutta se ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin että elokuva olisi sanoin kuvailemattoman hyvä. Elokuva on toimintaraitana nykyajan toimintaleffoihin tottuneelle hieman tylsänlainen, mutta mielikuvituksellisille fantasiafaneille tämä elokuva saattaa toimia paremmin. Kaksi pistettä annan omalaatuisesta tyylistä ja hyvistä näyttelijäsuorituksista. Ilman tällaisia hyviä näyttelijöitä elokuvan katsominen olisi saattanut jäädä kesken.

Arvosteltu: 19.02.2003