Ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja James Wan lukeutuu yhdeksi viime vuosien mielenkiintoisimmaksi kauhuelokuvasarjojen luojaksi. James Wanin mielikuvituksesta on lähtenyt liikkeelle (Saw), (Insidious) ja (The Conjuring) elokuvasarjat joista viimeksi mainitusta on kehittynyt omanlainen kauhu-elokuvamaailma johon lisänä kuuluvat enemmän tai vähemmän mainetta keränneet (Annabellet), (Nunna) ja (Itkevän naisen kirous). James Wanin vuonna 2013 ohjaama ja käsikirjoittama The Conjuring-Kirottu on varsin pätevä 1970 luvun alkuun sijoittuva kauhudraama kahdesta paranormaalin-ilmiöiden tutkijasta Ed ja Lorraine Warrenista tutkimassa erään perheen outoja tapahtumia heidän uudessa kodissaan. Vuonna 2016 valmistunut jatko-osa The Conjuring-Kirottu 2 on yllättävänkin onnistunut jatko-osa vuoden 1977 Lontoossa jossa hieman perehdytään ärhäkän riivaustapauksen ohella Warrenin pariskunnan elämään ja otetaan mukaan yksi häiriintyneimmistä nunnista ja käydään pikavisiitillä Amityvillessä.
The Conjuring-Kirottu täydentyy nyt trilogiaksi asti The Conjuring-Kirottu 3: Paholaisen vallassa elokuvalla, mutta tuleva kauhuelokuva Malignant ja Aquamanin jatko-osa pitävät James Wanin kiireisenä joten käsikirjoituksen ohella ohjaajan hommia hoitaa tällä kertaa myös The Conjuring elokuvien kanssa samaan maailmaan sijoittuvan Itkevän naisen kirous ohjaaja Michael Chaves.
Vuonna 1981 pienessä Brookfieldin kylässä Ed Warren (Patrick Wilson) ja Lorraine Warren (Vera Farmiga) ovat auttamassa pientä poikaa David Glatzelia (Julian Hilliard) jonka käytös on muuttunut uhkaavaksi. Pian tämän jälkeen käynnistyy karmiva tapahtumaketju kun Ed Warren saa vakavan sairauskohtauksen ja David Glatzelin sisaren Debbien (Sarah Catherine Hook) poikaystävä Arne Johnson (Ruairi O’Connor) sekoaa pahemman kerran ja surmaa yhden paikallisen. Oikeus haluaisi välittömästi pitkän tuomion Arnelle, mutta Warrenit päättävät tulla selvittämään tapausta. Mitä jos David Glatzelin ja Arnen käytöksillä olisi jonkinlainen yhteys. Hiljalleen Warrenit pääsevät selville idyllisen kylän uumenissa olevasta kulttisalaliitosta.
The Conjuring-Kirottu 3: Paholaisen vallassa on viihdyttävän tehokas kauhudraama ja pienistä vioistaankin huolimatta onnistunut trilogian päätös Kirottu elokuville. Tarina yhdistää mukavan painostavasti keskenään manauskauhuelokuvaa, uskonollista salaliittotrilleriä ja oikeussalidraamaa. Michael Chaves ei aivan ole James Wanin kaltainen tunnelmallinen tarinankertoja, mutta kyllä Kirottu 3 viileät vilunväristykset aiheuttaa teatterin uumenissa. Kauhukohtauksiin Michael Chaves saa toimivasti tehoja mukaan ja ennen kaikkea pimeistä varjoista ja jopa vesisängystä suoraan katsojaan eteen hiipivät epämääräiset hyypiöt saavat pari kertaa takapuolen tetterinpenkistä ylös. Jump scare säikähdyksiä ja nopeita painajaiskuvia alkaa pidemmän päälle tupsahdella joka toisen nurkan takaa, mutta samalla muutama häiriintynyt kauhukuva vääntyneistä ihmiskehoista saa hieman häijyn olon aikaiseksi.
James Wanin ja David Leslie Johnson-McGoldrickin käsikirjoittaman tarinan mielenkiintoisin teema on Arnen oikeudenkäynti jossa käsitellään voiko joku ihminen murhata toisen ollessaan jonkin ulkopuolisen voiman alaisena. The Conjuring-Kirottu 3: Paholaisen vallassa tarinaan on hieman haettu vaikutteita Gregory Hoblitin (Kadotetusta), William Friedkinin (Manaajasta) ja Scott Derricksonin (Emily Rosen Riivaajasta). Viittaukset aijempiin The Conjuring universumin elokuviin ja niistä tuttuihin esineisiin on nostettu hauskasti esille juonen ympärillä.
Patrick Wilson ja Vera Farmiga ovat jälleen erinomaisia Ed ja Lorraine Warrenin rooleissa jotka joutuvat tekemisiin uudenlaisen pahuuden kanssa. Ruairi O’Connor on hyytävän jäätävä tapahtumien keskipisteeseen joutuvana Arnena. Eugenie Bondurant on uskonnollisen kultin okkultisti. John Noble ja melkein jokaisen Kirottu tarinan toisiin linkittänyt Steve Coulter käyvät piipahtamassa tarinassa ystävällisinä pastoreina.
Kokonaisuutena The Conjuring-Kirottu 3: Paholaisen vallassa on kliseisen tehokas kauhuralli joka täydentää Kirottu tarinan viihdyttävästi trilogiaksi