Willis tappaa ja Jackson heittää läppää.

11.4.2003 20:39

Alkuperäinen nimi:Die Hard: With A Vengeance
Valmistusvuosi:1995

Die Hard oli mielestäni paras toimintaelokuva ikinä. Die Harder eli Die Hard 2 oli hyvä jatko-osa ja mielestäni Renny Harlinin paras elokuva. Die Hard 3 on myös hyvä jatko-osa. Leffan juoni on saanut uutta ilmettä, kun Willis ei joudu sattumalta hyörimään pilvenpiirtäjässä tai lentokentällä. Ykkösosasta tutun pahiksen veli Simon (Jeremy Irons) on kehitellyt pienen kostosuunnitelman.

Hän on asetellut ympäri New Yorkia pommeja, ja pakottaa John McClanen (Bruce Willis) tekemään itse määräämiään tehtäviä. Jos Willis epäonnistuu tai jättää tehtävän tekemättä hän räjäyttää pommin tai pommeja. Yksi tehtävä on, että Willisin pitää mennä Harlemiin päällään vain mainosplakaatti jossa mainoksen sijaan lukee teksti “I hate niggers!” Harlemissa hänen mukaansa tarttuu musta kauppias Zeus (Samuel L.Jackson), joka rokkuukin sitten Willisin matkassa loppuleffan.

Ja pitää myöntää että yhdistelmä tuo virkeyttä leffaan; Willis tappaa ja Jackson heittää läppää. Mutta Simonin suunnitelma ei olekaan niin yksinkertainen. Kun poliisit hääräävät pommien perässä ja Willis heiluu ihmellisissä tehtävissä, hän ryöstää apureineen New Yorkin suuren kultavaraston, jollaista ei minun tietääkseni olekaan. Mutta tämähän on vain elokuvaa. Tämä ovela jippo on mielestäni hyvin keksitty leffan tekijöiltä.

Toiminta on räjähtävää, jännitystä on, huumoria on kuten edellisissäkin DH elokuvissa. Neljä laukausta tälle pläjäykselle, ykkönen on kuitenkin yhä voittamaton toimintaelokuvien sarjassa.

Ja vielä yksi mainitsemisen arvoinen yksityiskohta; Kannattaa yrittää bongata tuore kansanedustajamme Tony Halme joka esittää Simonin turvamiestä leffassa.

Arvosteltu: 11.04.2003