Ensimmäisen supersankariryhmästä kertovan elokuvan X-Men:in vuonna 2000 ohjannut Bryan Singer palaa X-Men: First Class:in (2011) uudelleen käynnistämän elokuvasarjan ohjaksiin jatko-osallaan hyvin menestyneelle X-Men: Days of Future Past:ille (2014).
X-Men Apocalypse (2016) alkaa niin kuin sitä Days of Future Past:in lopussa jo pedattiin eli Egyptistä 3600 eKr. Maailman ensimmäinen mutantti Apocalypse eli En Sabah Nur (nuoremmassa hahmossaan Oscar Isaac) hallitsee ihmiskuntaa, mutta joutuu komean toimintakohtauksen saattelemana pitkäaikaiseen horrokseen aina vuoteen 1983 asti jossa elokuvan tarina varsinaisesti alkaa.
Siellä koko elokuvasarjan pääosakolmikko on ajautunut erilleen Days of Future Past:in tapahtumien jälkeen. Professori Charles Xavier (James McAvoy) ja Hank McCoy/ Beast (Nicholas Hoult) johtavat vihdoinkin käyntiin saatua mutanttiopiskelijoiden koulua eli Xavier`s School for Gifted Youngsters:ia. Raven/ Mystique (Jennifer Lawrence) jatkaa operaatioitaan tällä kertaa Itä-Saksassa pelastaen tietyn teleporttaukseen kykenevän mutantin. Erik Lehnsherr/ Magneto (Michael Fassbender) on taas Puolassa piileskellessään perustanut perheen, minkä voi hahmon tuntien arvata päättyvän vain huonosti. Apocalypse alkaa herättyään onnekkaan sattuman seurauksena, mikä on yksi elokuvan monista epäloogisuuksista, kerätä ympärilleen neljä mutantin niin kutsuttujen ratsumiesten seuraajajoukkoa johon kuuluu muun muassa Magneto. Charlesin, Hankin ja Ravenin täytyykin yhdistää voimansa nuorten mutanttien Scott Summersin/ Kykloopin (Tye Sheridan), Jean Greyn (Sophie Turner) ja Kurt Wagnerin/ Nightcrawler (Kodi Smit-McPhee) kanssa pysäyttääkseen Apocalypsen ja tämän ratsumiesten maailmanlaajuista tuhoa aiheuttavan suunnitelman.
X-Men Apocalypse on visuaalisesti suurin ja näyttävin X-Men elokuva, mikä tulee esiin paljon käytettyjen VFX-efektien lisäksi hienosti toteutetussa lavastuksessa, joka luo uskottavan ajankuvan niin muinaisesta kuin 1980-luvun Egyptistä jonne tarina suurelta osin sijoittuu. Erityisen hieno on tälläkin kertaa alkutekstijakso, joka vie katsojan Apocalypsen tavoin läpihistorian. Jo Days of Future Past:in kohtauksellaan varastaneen Quicksilverin (Evan Peters) tehdessä saman tässä elokuvassa voi katsoja vain hämmästellä miten kyseinen kohtaus on toteutettu. High Speed -kameran ja muiden VFX-efektien käytöllä olisi oma veikkaukseni, mutta elokuvan kotiteatterijulkaisu varmasti paljastaa totuuden. Kyseinen kohtaus nosti hymynhuulille ja ympäri elokuvaa huumori ja one-linerit olivat hyvin tasapainossa vakavien aiheiden kuten kuoleman ja massatuhon kanssa joihin viitattiin niin Auschwitzilla kuin ydinaseiden laukaisullakin. Tunnetun musiikin käyttö perinteisen supersankarielokuvan scoren rinnalla oli kekseliästä aina Quicsilverin kohtauksen Sweet Dreams (Are made of This), Metallican Apocalypsen seuraajien koonnin taustalla soiva The Four Horsemen ja ydinaseiden laukaisussa tunnelmaa luova eeppinen Beethovenin symphony No. 7 In A Major, Op. 92: Ii. Allegretto.
Elokuvan tarina oli hyvin suoraviivainen supersankarikertomus verraten Days of Future Past:in useita eri aikatasoja käsittäneeseen aikamatkustustarinaan. Kuitenkin juuri elokuvasarjan aikaisemmat osat, sekä tietenkin sarjakuvat tunteville X-Men: Apocalypse on erittäin viihdyttävä kokonaisuus josta saa paljon irti erityisesti yksityiskohtia seuraamalla. X-Men sarjakuvansa lukeneille esimerkiksi tarjotaan hyvin roolitettujen Kykloopin ja Jean Greyn avulla mahdollisuus nähdä tulevissa elokuvissa hyvin toteutettu The Dark Phoenix Saga johon tämäkin elokuva antaa viitteitä. 1980-luvun toimintaelokuvat tunteville taas X-Men: Apocalypse:stä voi etsiä viittauksia Terminator:iin (1984) ja useampaan kuin yhteen Star Wars -elokuvaan.
X-Men: Apocalypse on sarjan tunteville eritäin mieluinen katselukokemus, mutta toimintaelokuvan ystävät voivat nauttia siitä yhtälailla. Elokuva tekee erityisen hyvää työtä luodessaan mielenkiintoisia suhteita monien hahmojensa välille, sekä viitatessa useiden mutanttien syntytarinoihin, joista ei yhtään vähäisimpänä verisen cameon tekevä Wolverine (Hugh Jackman). Elokuva pistää siis mielenkiinnolla odottamaan Deadpoolin lisäksi muiden X-Men sarjakuvahamojen tulevia elokuvia, joita se tavallaan myös hyvin pohjustaa.