Sisältää pieniä spoilereita tarinasta ja hahmoista.
Things just got out of hand! The greatest threat to our universe. is you.Stan Leen ja Steve Ditkon luoma sarjakuvahahmo Doctor Strange esiintyi ensimmäisen kerran 1963 ilmestyneessä Strange Tales sarjakuvassa. Ylimielisestä kirurgista joka joutuu traagiseen auto-onnettomuuteen ja muuttuu tämän jälkeen mystisiä voimia omaavaksi velhoksi on mielenkiintoisesti rakennettu supersankari Marvel kustantamolta. Vuonna 2016 ohjaaja Scott Derrickson siirsi Doctor Strangen Benedict Cumberbatchin tähdittämäksi elokuvaksi ja hahmon osaksi Marvel Cinematic Universen hahmo galleriaa ja elokuvajatkumoa. Doctor Strange elokuva jätti viihdyttävän rennon fiiliksen ja melkein heti ensi-illan jälkeen Doctor Strangelle lyötiin jatko-osa lukkoon. Tosin Benedict Cumberbatchin Doctor Strange esiintyi välissä (Avengers: Infinity War), (Aveners: Endgame), (Thor: Ragnarök) ja varsin mainiossa (Spider-Man: No Way Home) elokuvissa. Alunperin ensimmäisen kauhuhenkisen Marvelin Doctor Strange in the Multiverse of Madness jatko-osan piti ohjata ensimmäisenkin Doctor Strangen luotsannut Scott Derrickson, mutta erimielisyydet saivat hänet nostamaan kytkintä projektista. Scott Derricksonin lähdön jälkeen ohjaajaksi oli ehdolla mm Ari Aster, Mike Flanagan ja Jennifer Kent, mutta lopulta ohjaustöihin tuli Sam “Evil Dead” Raimi jolle Doctor Strange in the Multiverse of Madness on paluu elokuvien pariin sitten vuoden 2013 (Mahtava Ozin).
Autettuaan ystäväänsä Peter Parkeria/Spider-Mania (Tom Hollander) ongelmiensa kanssa mystisen loitsun avulla Dr Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) on alkanut nähdä hiostavan painajaisen melkein jokaisena yönä mystisestä paikasta nimeltä multiversumi. Selvittääkseen uniensa tapahtumia liittyy tapahtumiin mukaan nuori America Chavez (Xochitl Gomez) joka väittää pystyvänsä matkustamaan multiversumissa ja että jokin siellä jahtaa häntä. Strange päättää selvittää asiaa ystävänsä Wongin (Benedict Wong) kanssa ja pyytää apua Wanda Maximoffilta (Elizabeth Olsen) jolla on oma teoria multiversumista ja sen tapahtumista. Stephen Strangen vanha tuttu Karl Mordo (Chiwetel Ejiofor) ilmestyy myös kuvoihin mukaan. Lopulta Strange tajuaa avanneensa portin jonnekin suurempaan josta on tullut jotain ikävää mukana.
Doctor Strange in the Multiverse of Madness on viihdyttävän hullunkurinen kauhuelementeillä ja mukavan sekopäisellä meiningillä ladattu toimintafantasia ja varsin toimiva jatko-osa (Spider-Man: No Way Home) elokuvan ja tv-sarja (WandaVisionin) tapahtumille. Sam Raimi saa tarinan kulkemaan kuin huvipuiston kummitusjuna ja liittää matkan varrelle muutaman mojovan yllätyksen Marvel maailmasta. Doctor Strange in the Multiverse of Madness jatkaa osittain (Spider-Man: No Way Home) tyylisen metaelokuvan linjoilla pudotellen hahmoja ja tapahtumia toisista elokuvista Doctor Strange in the Multiverse of Madness tarinaan ja varsinkin viimeiseen kolmannekseen tultaessa tuntuu kuin Sam Raimi ja kumppanit olisivat keskellä Marvel yhtiön villiä päiväunta.
Michael Waldronin tv-sarja (Loki) käsikirjoittama Doctor Strange in the Multiverse of Madness on toimiva ajatusleikki erilaisista ulottuvuuksista ja rinnakkaistodellisuudesta joista sekoittuu viihdyttävä toimintafantasia, mutta samalla Doctor Strange in the Multiverse of Madness on kiehtovan synkkäsävyinen kuvaus mitä jos joku hahmo kokisi asiat rinnakkaistodellisuudessa paremmin kuin todellisuudessa ja minkälaisiin tunteisiin siitä kasvava voima voisi kasvaa. Michael Waldron ja Sam Raimi pitävät myös huolen että kukaan tarinan hahmoista ei ole täysin turvassa tylyltä pääpahikselta. Yhtymät aijempiin MCU:n tapahtumiin pysyvät taustalla mukana, mutta Doctor Strange in the Multiverse of Madness pysyttelee omalla kahjolla tiellään. Vaikka kyseessä onkin Marvel elokuva niin siitä huolimatta Sam Raimin kädenjälki näkyy tarinan seassa hauskoina pieninä yksityiskohtina ja kyllähän siellä hauskat (Evil Dead) ja (Drag Me To Hell) viittaukset on mukana. Sam Raimin luoma maailma Doctor Strange in the Multiverse of Madness tarinassa on visuaalisesti kaunis jossa todellisuus ja epätodellisuus sekoittuvat ajan kanssa näyttävästi keskenään Danny Elfmanin säveltämien musiikkien säestämänä. Kutkuttavan kahjoon tunnelmaan on otettu ripaus H. P. Lovecraftia ja John Carpenterin ysärikauhistelusta (In the Mouth of Madness) mukaan. Toimintakohtauksiin jättihirviöiden ja pahojen omien vertauskohtien kanssa Sam Raimi saa myös energistä ryskettä aikaiseksi.
Benedict Cumberbatch on kuin kotonaan Dr Stephen Strangen roolissa joka irrottelee varsin mainiosti useammankin erilaisen Dr Strangen versiona. Elizabeth Olsen kasvaa tarinan myötä herkullisiin mittoihin Wanda Maximoffin/Purppuranoidan roolissa. Benedict Wong tuo annoksen huumoria ja vakavuutta Wongin rooliin. Nuori Xochitl Gomez tuo hommaan nuoruuden sähäkkyyttä. Chiwetel Ejiofor hoitaa Karl Mordon roolinsa myös toimivasti. Rachel McAdams ja Michael Stuhlbarg käyvät uusimassa roolinsa ensimmäisestä Doctor Strange elokuvasta tuttuina Christine Palmerina ja Nicodemus Westinä. (X-Men) elokuvista tuttu Patrick Stewartin professori Charles Xavier ja Sam Raimin vakionäyttelijä Bruce Campbell käyvät piipahtamassa hauskoissa pikkurooleissa tarinan keskellä.
Kokonaisuutena Doctor Strange in the Multiverse of Madness on yksi villeimmistä ja hurjimmista Marvel Cinematic Universen elokuvamatkoista. Lopputeksteissä on jälleen piilotettuna pari hauskaa lisäkohtausta.