Tuskin William Friedkin ja Clive Barker tiesivät ohjaamillaan kauhuelokuvilla Manaaja:1973 ja Hellraiser:1987 mikä vaikutus niillä tulee olemaan kauhuelokuviin vielä vuosien jälkeenkin. Kyseisten elokuvien hengellä jatketaan myös nyt. Mainion kauhuelokuvan Sinisterin:2012 ja oikeussali-trilleriä ja manauselokuvaa keskenään sekoittanut Emily Rosen Riivaajan:2005 ohjannut ja käsikirjoittanut Scott Derrickson on jälleen tehtaillut uuden kauhutrillerin Deliver us From Evil-Päästä meidät pahasta. Tapaus perustuu oikean New Yorkilaisen etsivän Ralph Sarchien muistelmiin, joka myöhemmin siityi etsivän hommista kirkonpalvelukseen. “Perustuu tositapahtummin” teksin voi jälleen jokainen katsoja itse miettiä mikä on totta ja mikä ei. Alunperin Sarchien roolia tarjottiin Mark Wahlbergille, mutta Walhberg valitsi neljännen osan Michael Bayn jättiroboteista ja lopulta Sarchien roolin sai Hollywoodin perusjätkä Eric Bana.
Ralph Sarchie (Eric Bana) on New Yorkilainen poliisi, joka yhdessä parinsa Butlerin (Joel McHale) kanssa selvittää ikävimmät rikostapaukset. Sarchiella on alkanut työ vaikuttaa perhelämään ja vaimo Jen (Olivia Munn) on alkanut huolestua miehensä masennuksesta. Yhtenä iltana Sarchie ja Butler saavat kutsun eläintarhaan, jossa yhtäkkiä seonnut nainen on heittänyt lapsensa leijonan häkkiin. Tutkittuaan hetken tapausta paljastuu, että kyseisen naisen mies oli palvellut Irakissa ja kadonnut salaperäisesti hetkeksi aikaa pienen ryhmän kanssa. Ainoa johtolanka on mystinen sotilas Santino (Sean Harris). Sarchie tapaa tutkimusten edetessä rennon asenteen omaavan pastorin Mendozan (Édgar Ramírez), jolla on oma teoria tapahtumista.
Deliver us From Evil-Päästä meidät pahasta on karmivan näpsäkkä uskonnollista rikos-kauhutrilleriä ja perhedraamaa sekoittava elokuva-painajainen. Muutenkin hienoa nähdä välillä kauhuelokuva, joka ei ole mikään jatko-osa, re-make tai reboot. Scott Derrickson on osoittanut jo Emily Rosen Riivajalla ja erityisesti Sinisterillä miten luodaan kiehtovaa ja odottavaa tunnelmaa, joka välillä päättyy todelliseen shokkiin tai sitten tarina vaan yksinkertaisesti jatkuu eteenpäin. Deliver us From Evilin eläintarhakohtaus on juuri hieno esimerkki Derricksonin luomasta hyytävästä meiningistä, joka saa pulssin sykkimään enemmän kuin pitäisi. Myös vierailut ahtailla käytävillä, mielisairaalassa ja ränsistyneissä asunnoissa pitävät menon sopivan viileenä.
Scott Derrikcsonin käsikirjoittama tarina Ralph Sarchien kokemusten pohjalta etenee sopivaa tahtia ja tarjoilee annoksen aavistuksen kliseisiä äkki-shokkeja, jotka kyllä pitävät teatterissa ihonkarvat pystyssä. Tunnelma pysyy koko ajan mukavan painostavana ja sopivan mysteerimäisenä tarinan ympärillä ja sekaan varatut juonenkäänteet palvelevat tarinaa oikein mainiosti. Varsinkin viimeinen kohtaus lauseineen jää pyörimään mieliin hetkeksi aikaa. Manausteemaa Scott Derrickson hyödyntää myös onnistuneesti ja löytäähän sieltä tarinasta pari iljettävämpääkin kuvatusta.
Eric Bana tekee vahvan roolin omien tuskiensa kanssa painivana Sarchina, joka joutuu keskelle elämänsä mysteeriä. Viime vuosina kovassa nosteessa oleva Édgar Ramírez piirtää itsestään hieman erilaisen kirkonmiehen, joka kyllä erottaa hyvän ja pahan toimivasti keskenään. Sean Harrisin Santino on hyytävän mysteerimäinen hahmo. Joel McHale pärjää myös kohtalaisen toimivasti Sarchien parina tuoden tarinaan hieman keventävää läppää. Söpöläisen Olivia Munnin harteille jää esittää huolestunutta perheen äitiä. Olivia Horton on eläintarhassa seonnut perheenäiti ja Lulu Wilson Sarchien pieni tytär Christina.
Kokonaisuutena Deliver us From Evil on yksi vuoden tehokaimmista tunnelmanluojista, joka vie kiehtovalle matkalle hyvän ja pahan välimaastoon.