Yksinkertaisesti ja peittelemättä: Spaced on kiistämättä paras sitcom-sarja ikinä.

13.8.2009 11:50

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Spaced
Valmistusvuosi:1999

Tämän vuosituhannen parhaisiin komedioihin lukeutuvat elokuvat Shaun of the Dead ja Hot Fuzz iskivät nauruhermoon todella lujasti. Edgar Wrightin upea ohjaustyyli yhdistettynä Simon Peggin ja Nick Frostin koomikonlahjoihin oli tautisen hyvä kombinaatio. Pienen taustatutkinnan jälkeen huomasin saman poppoon tehneen myös tv-sarjan nimeltä Spaced, suomalaisittain Avaruuden tuntua. Viimeistään sarjan katsomisen jälkeen Edgar Wright vakiinnutti paikkansa yhdeksi lempiohjaajistani. Yksinkertaisesti ja peittelemättä: Spaced on kiistämättä paras sitcom-sarja ikinä.

Vuosina 1999-2001 kuvattu sarja koostuu 14 jaksosta, jotka on jaettu kahteen seitsemän jaksoa käsittävään tuotantokauteen. Sarja kertoo Timistä (Simon Pegg) ja Daisysta (Jessica Hynes), kahdesta asuntoa vailla olevasta ihmisestä, jotka päättävät muuttaa yhteiseen kämppään. Asunnon saamisehtona on se, että siihen muuttavien ihmisten tulee olla pariskunta. Tim ja Daisy joutuvat esittämään pariskuntaa päästäkseen asumaan kämppään, joskin hieman yksinäinen ja hassusti höpöttävä vuokraemäntä Marsha (Julia Deakin) vaikuttaa hieman oudolta. Uudessa asunnossaan kaverukset tapaavat uuden naapurinsa, synkkää taidetta maalaavan Brianin (Mark Heap). Kuvioihin sekaantuu lisäksi Daisyn muotitietoinen ystävätär Twist (Katy Carmichael), sekä Timin paras kaveri Mike (Nick Frost), joka on huolestuttavan kiinnostunut kaikesta sotaan ja aseisiin liittyvästä.

Sarjaa tähdittävien Simon Peggin ja Jessica Hynesin itse käsikirjoittama sarja on yhtä huumorin juhlaa. Käsikirjoitus on todella kekseliäs ja huumori tajuttoman hauskaa, kuitenkaan olematta liian alleviivaavaa taikka alatyylistä. Itse saatoin nauraa hysteerisesti monta minuuttia jonkin kohtauksen loistavuudelle. Edgar Wrightin tyyliin kuuluu huikea visuaalisuus, eli mahtavia kamerakikkoja on luvassa. Kameratyöskentely toimii huumorin kanssa saumattomasti tehden usein kohtauksista astetta hauskempia. Kuvaus ei ole kovin tyypillistä sitcom-sarjoille, muttei ole silti aivan elokuvamaistakaan. Spacedille ei ole myöskään tyypillisesti paiskattu studioyleisön nauramaa naururaitaa, jonka vuoksi vitsit jätetään katsojan tajuttavaksi, hyvä niin.

Timiä ja Daisya esittävien Simon Peggin ja Jessica Hynesin kemiat pelaavat todella mahtavasti, ja molemmat ovat aidosti hauskoja hahmoja. Tim on tavallinen tunari, joka yrittää piirtää sarjakuvia ja katselee mielellään scifi-elokuvia. Daisy on kirjailija, joka ei saa oikein mitään aikaiseksi kovasta yrittämisestä huolimatta. Alakerrassa asusteleva Brian tuo omassa angstisuudessaan paljon hupia sarjaan, kyyninen Marsha on outoudessaan herttainen, ja sotahullu Mike pistää pakan sekaisin intoilullaan. Ainoastaan shoppailusta pitävä Twist ei ole niin omaperäinen hahmo, mutta ei silti huonokaan. Kaikkiin hahmoihin oppii kiintymään uskomattoman paljon sarjan edetessä.

Spaced sisältää lukemattomia hauskoja viittauksia muihin elokuviin, erityisesti science fiction-leffoihin. Star Warsin ja Matrixin fanit saavat naureskella osuville viittauksille, mutta esimerkiksi Yksi lensi yli käenpesän, sekä muun tyyppiset elokuvatkin saavat oman osansa. Jos katsot Wrightin Hot Fuzzin ja Shaun of the Deadin tämän jälkeen, huomaat niistä monia viittauksia tähän sarjaan. Inspiraatiota on otettu myös toisinpäin, sillä vaikutteita esimerkiksi Shauniin on selvästi otettu Spacedin zombie-kohtauksista.

Ensimmäisen ja toisen kauden jaksoissa on pientä eroa, sillä ainakin toiseen tuotantokauteen mennessä kamerat ovat vaihtuneet laadukkaampiin ja ohjaustyyli on muuttunut hieman erilaiseksi. Toisen tuotantokauden jaksoissa tuntuu tapahtuvan hieman enemmän kaikkea, mutta ensimmäinen kausi ei jää silti ollenkaan sen varjoon. Jotta koko teksti ei menisi pelkän ylistyksen puolelle, on mainittava huonoja puolia, joita tosin on todella vähän. Toisen kauden viimeiset jaksot ovat hieman liian keskittyneitä kokoamaan hyvää lopetusta sarjalle, jolloin huumorin taso kärsii hieman. Isoin pulma koko sarjassa on kuitenkin se, että jaksoja on niin vähän! Itse jaksaisin katsoa näiden hemmojen seikkailua vaikka kuinka monta kautta lisää.

Jos perinteisempien naururaidan ja kuivakkaa huumoria (no offense!) sisältävien sitcomien jutut eivät enää naurata, suosittelen todella lämpimästi tutustumaan Spacedin maailmaan. Lukuisat hupaisat sivuhahmot, näppärä ja hauska dialogi, sekä oiva ohjaus ja kuvauskikat tekevät siitä unohtumattoman elämyksen. Jos pidit Shaun of the Deadista ja Hot Fuzzista, tulet rakastamaan tätä. Kyllä britit ovat sitten mainioita tekemään komediaa!

Arvosteltu: 13.08.2009

Lisää luettavaa