Sota ja rauha
(1967)Elokuvasta
Elokuvan nimi: Sota ja rauha
Maat: Neuvostoliitto
Näyttelijät: Antonina Šuranova, Gennadi Ivanov, Irina Gubanova, Ljudmila Saveljeva, Sergei Bondartšuk, Vjatšeslav Tihonov
Ohjaajat: Sergei Bondartšuk
Alkuperäinen nimi:Война и мир
Valmistusvuosi:1967
Pisteytyksiä: 11
Tarkka arvio: 4.18
Youtubesta katselin englanninkielisin tekstein. Neljäosainen elokuva, taisteluja ja tanssiaisia, jonkin verran juominkeja ja troikalla-ajoa, mietiskelyäkin. Laskeskelin, että kesto oli seittemän tuntia. Aina silloin tällöin vilkaisin, että paljonko on jäljellä.
Huomiotani herätti se, että ennen Borodinon taistelua venäläinen alipäällikkö julistaa, ettei vankeja oteta. Yrjön-ristejäkin näkyi joillain. Napolénin mainitaan olleen kyvytön erottamaan mikä on hyvää ja kaunista, liekö Tolstoin tekstiä vai heijastuksia Hitlerin hahmosta?
Toisaalta voin antaa hyvät arvosanat taistelukohtauksille, joissa on tosiaan ollut tekemistä. Miehiä ja hevosia on tantereella paljon, taistelut tekevät vaikutuksen. Ehkä vaikuttavin jakso on silti Moskovan valtaus laajoine tulipaloineen. Vaarallisen näköisiä kohtauksia.
Kauniin ja hyvän suhteen tykkäsin aivan älyttömästi tanssiaisjaksoista. “Keisarin paaleja” Niskavuoren Hetakin muistelee kotimaisissa elokuvissa. Tunteikasta, romanttista tanssimusiikkia, komeita kavaljeereja ja elegantteja daameja.
Oma venäjän kielen taito ei riitä seuraamaan elokuvan keskusteluja, joten englanninnos oli tarpeen. Aika paljon jäi bonjaamatta, mutta kokonaisuus on nyt katsastettu ja hyväksi havaittu. Laitan suurtyölle tähdenpuolikkaan ekstraa.