Topralli

Valmistusvuosi:1966
Pisteytyksiä: 1
Tarkka arvio: 2.00

Arviot

Kaikessa kaoottisuudessaankin Topralli onnistuu erottumaan edukseen muista suomalaisista elokuvista järjettömyydellään ja anarkistisuudellaan.

Yrjö Tähtelän vuoden 1966 elokuva Topralli kuuluu niihin suomalaisiin elokuviin, jotka ovat vuosien varrella keränneet lähinnä vain negatiivista suosiota. Toprallia onkin monissa arvosteluissa “ylistetty” jopa Suomen historian surkeimmaksi elokuvaksi. Mielestäni kyse ei kuitenkaan ole millään tavalla surkeasta leffasta, lähinnä vain hyvin hätäisesti toteutetusta ja liian suurta menestystä hakeneesta elokuvasta. Elokuvan juoni on melko yksinkertainen, mutta […]

Arvosteltu: 21.01.2011

Kommentit & Pisteytykset

Joku

Ei elokuvana juuri mistään kotoisin, mutta elokuvahistoriallisesti ehdottomasti noteerattava tapaus. Ohjaaja Yrjö Tähtelällä ei ollut ohjaajankokemusta, eikä leffassa ollut esimerkiksi käsikirjoitusta ollenkaan. Tähtelän omien sanojen mukaan esimerkiksi Irwin Goodman saattoi tulla ennen keikkaa ylimääräisellä ajallaan kuvailemaan leffaan kohtauksia. Miehellä oli kitara mukana ja sitten mentiin vaan johonkin vapaana olevaan paikkaan kuvaamaan. Myös elokuvan muu cast koostuu useista muusikoista, on Carola, Eero ja Jussi, Katri Helena jne. Lopussa nähdään myös Suomeen tullut brittibändi The Renegades. Leffaa on kuvailtu tyyliltään jopa anarkistiseksi ja ties mitä. Myös Suomen huonoimmaksi elokuvaksi tätä oli joskus tituleerattu. Se ei kyllä mun mielestä osu kohdalleen, oon taatusti nähnyt monia isommalla budjetilla ja kunnollisella kässärillä tehtyjä paljon puisevampia ja unohdettavampia elokuvia. Topralli ei leffana todellakaan toimi, mutta se todellakin jää mieleen. Huumori on älyttömän typerää, paikoin sen ansiosta välillä jopa hauskaa. Kuvaus on amatöörimäistä ja juonta ei ole nimeksikään. Nämä toki selittyy sillä kässärin puutteella, sekä myös oikean kuvausryhmän tai yleisesti teknisen henkilökunnan puuttumisella. Ihan hauskaa oli kuitenkin katsella 60-luvun Suomea elokuvassa ja esimerkiksi Parolannummella kuvattu pätkä sotaharjoitusten aikana oli ihan mielenkiintoista seurattavaa. Musiikeista vois tietysti antaa pientä plussaa jos esimerkiksi Irwin Goodmanista diggaa. Olihan tässä muunmuassa aivan mainio “Aurinko, tähdet ja kuu” Irwinin esittämänä. Tavallaan myös pakko antaa krediittiä itselleen Tähtelälle tämäntapaisen elokuvan tekemisestä tuon ajan Suomessa. Topralli on siinä mielessä taatusti uniikki teos ja lajissaan huomattavasti paremmin mieleenpainuva kuin monet ihan “oikeat elokuvat” tuolta ajalta.

Topralli on kotimaisen elokuvan outolintu, joka kannattaa katsoa vähintään kuriositeettiarvonsa takia. Leffan dvd-julkaisulla on myös mielenkiintoinen haastattelu itseltään Tähtelältä, jonka voin suositella kurkkaamaan itse elokuvan ohella.