Varhain tänä aamuna 91-vuotiaana Roomassa kuollut huippusäveltäjä Ennio Morricone oli monille tutuin Sergio Leonen lännenelokuvien (mm. Hyvät, pahat ja rumat) omaperäisestä musiikkimaailmasta. Roomassa myös syntynyt Morricone sävelsi kuitenkin laajalti muutakin musiikkia, ja pelkästään elokuva- ja tv-teollisuuden puolella hänen historiaansa liittyy yli 500 musiikkiraitaa. Kokosimme maestron muistoa kunnioittaaksemme hänestä muutamia faktoja.
- Morriconea voi kutsua Leonen hovisäveltäjäksi, mutta he tutustuivat alkujaan muun kuin musiikin kautta. Leone ja Morricone olivat lapsuudessaan luokkatovereita. Konservatoriossa erityisesti trumpetinsoittoa opiskellut Morricone sävelsi 1950-luvulla mm. radioon. Hän käytti alkuun taiteilijanimeä Dan Savio, kun Leone pyysi hänet 1960-luvulla luomaan musiikkia toiseen pitkään elokuvaansa, Kouralliseen dollareita. Leone puolestaan käytti tuolloin nimeä Bob Robertson – ajan tavan mukaisesti.
- Suurelle maailmalle Morricone tuli tutuksi parhaiten elokuva- ja tv-säveltäjä. Kotimaassaan Italiassa hän pysyi listakärjessä kuitenkin esim. vuonna 1966 julkaistuilla kappaleella Se Telefonando, jonka esitti maan tuolloisiin pop-musiikin huippunimiin kuulunut Mina. Morriconen kädenjälkiä ovat myös Joan Baezin kanssa tehty Here’s To You ja Paul Ankan Ogni Volta, mikä kipusi sekin aikoinaan listakakkoseksi ja toi esittäjälleen kultalevyn. Suomalaisten käännösiskelmien joukosta löytyy sieltäkin Morriconen tuotantoa, 1970-luvun lopulta oleva Arosusi.
- Säveltäjämestari ei halunnut tulla mielletyksi yhden lajityypin miehenä. Huuliharppukostaja, Suuri gangsterisota, Frantic, Lahjomattomat ja vastikään Suomen elokuvateattereihin hetkeksi palannut periodidraama Cinema Paradiso edustavat kaikki hänen monipuolisuuttaan. Myös giallo-soundtrackeja luonut mies sai Yhdysvalloissa vähitellen sellaisen kulttisuosion, että hänen elokuva- ja tv-ääniraitojaan himoittiin ja ostettiin levytyksinä, vaikkei jokainen elokuva päässytkään maassa teatterilevitykseen asti.
- Ennio Morricone kiersi aina viime vuosiinsa asti myös johtamassa orkestereita. Suomessa hän kävi näissä tehtävissä vuonna 2016, samana vuonna kuin hän voitti toisen Oscarinsa (elokuvasta The Hateful Eight). Vaikka hän piti kapellimestarin roolista, vuosien 1965 ja 1973 välillä hän oli niin työllistetty säveltäjänä, ettei ehtinyt konsertteja tehdä. Yksin tuona ajanjaksona Morricone kirjoitti huikeat lähes 150 ääniraitaa, mikä on enemmän kuin moni säveltäjä ehtii raapustaa edes koko elinaikanaan.
Maestron musiikkia Youtubessa.
Lähteet: Variety, Collider, The Guardian, Fenno
Kuva: Gonzalo Tello (CC)