Avatar-ohjaaja James Cameronin mielipide tekoälystä voi yllättää

11.4.2025 15:42
Disney/ Avatar: The Way of Water, 2022

Keskustelu tekoälystä elokuvateollisuudessa ei ota laantuakseen. Mm. Titanic– ja Avatar-leffojen taustalta tuttu elokuvantekijä James Cameron (kuvassa vas.) kommentoi aihetta varauksellisesti jo vuonna 2023. Nyt hän avaa näkemystään tekoälystä ehkä yllättäen toisella tapaa.

Monia elokuva-alalla työskenteleviä on huolettanut, että tekoälyllä pyritään korvaamaan heidät. Tekoälyn on pelätty syrjäyttävän esim. käsikirjoittajat ja ainakin osan näyttelijöistä ja jättävän vaille mitään rahallista korvausta ne, joiden työllä tekoäly on tehtäväänsä koulutettu. James Cameron katsoo uutta teknologiaa kuitenkin toisesta näkökulmasta. Hänen elokuvansa ovat olleet yleensä hyvin kalliita toteuttaa. Esim. Avatar: The Way of Water ryöpsähti hinnaltaan niin hurjaksi, että leffan oli saatava lipputuloja vähintään 2 miljardia dollaria, jotta se jäisi voitolle. Elokuvan tulot olivat lopulta n. 2,3 miljardia dollaria.

– Jos haluamme nähdä sen kaltaisia elokuvia, joita olen aina rakastanut ja joita itsekin tykkään tehdä […] – Dyyni, Dyyni: Osa kaksi tai jokin isoista tehosteita täynnä olevista elokuvistani – meidän pitää miettiä, kuinka niiden kustannukset voidaan puolittaa. Se ei merkitse toimimista puolella työvoimalla tai irtisanomalla puolet. Se merkitsee heidän vauhtinsa tuplaamista tietyn asian valmiiksi saattamisessa, jotta etenemme nopeammin, koko sykli nopeutuu ja taiteilijat voivat siirtyä eteenpäin tekemään taas lisää uusia hienoja juttuja. Se on minun näkemykseni [tekoälykeskusteluun], Cameron kertoo.

Viime vuoden syksyllä Cameron liittyi Stability AI -yrityksen johtajistoon. Yritys rakentaa tekoälypohjaisia kuva-, video- ja äänityökaluja ammattikäyttöön. Cameron on perustellut liittymistään sillä, että hän haluaa olla mukana hyvämaineisessa yrityksessä ja saada paremmin kiinni siitä, mitä tekoälyllä halutaan saavuttaa ja kuinka suuria resursseja siihen tarvitaan.

Lähteet: Variety, Collider, BBC, Box Office Mojo

Toim. R. Isoviita