Ranskalaistähti Gérard Depardieu on nähty ikimuistoisissa rooleissa mm. Cyrano de Bergeracista Asterix ja Obelix -elokuvasarjan Obelixiin, mutta näyttelijä on herättänyt huomiota myös siviilissä. 27. joulukuuta 75 vuotta täyttävä stara sai esim. vuonna 2013 Venäjän kansalaisuuden, kun hän kimpaantui synnyinmaansa verotuskäytäntöihin. Muutama vuosi sen jälkeen hänelle asetettiin porttikielto Ukrainaan, koska hänen katsottiin antaneen tukensa Venäjän toimille Krimin niemimaalla. Nyttemmin Depardieuta on syytetty useiden naisten toimesta ahdistelusta ja jopa raiskauksesta.
Kuluvan vuoden huhtikuussa 13 naista astui julkisuuteen kertomuksillaan eri elokuvien ja tv-sarjojen kuvauksissa tapahtuneista välikohtauksista vuosien 2004 ja 2022 välillä. Mukana on myös parikymppisen näyttelijä Charlotte Arnouldin syytös. Mm. Kuolema maalaa taulun -sarjassa nähty Arnould syytti jo vuonna 2018 Depardieun raiskanneen hänet, kun hän oli käynyt tähden asunnolla hakemassa ammatillista opastusta. Yksi tuoreimmista syytöksistä on puolestaan syyskuulta: näyttelijä Hélène Darras väitti Depardieun käyneen häneen käsiksi Disco-nimisen elokuvan kuvaustauoilla. Tapauksen tutkinta on kesken.
Useat syytökset ja niiden eteneminen viranomaiskäsittelyyn ovat saaneet Ranskassa mutta myös maan rajojen ulkopuolella paljon huomiota. Ranskan kulttuuriministeri Rima Abdul Malak on käynnistänyt selvityksen siitä, pitäisikö Depardieulta jopa riisua hänelle vuonna 1996 myönnetty Ranskan kunnialegioonan ansiomerkki.
Viime viikolla Ranskan presidentti Emmanuel Macron asettautui kuitenkin Depardieun puolelle. Hän totesi, että ei lähtisi mukaan noitavainoon itse ja kokee Ranskan ylpeäksi Depardieusta. Macronin lisäksi 50 muuta nimekästä julkisuuden henkilöä on asettautunut Depardieun tueksi. Mm. Carla Brunin ja Charlotte Ramplingin allekirjoittama avoin kirje julkaistiin joulupäivänä Le Figarossa. Kirjeessä he kehuvat Depardieuta yhdeksi suurimmista näyttelijöistä ja viimeisiksi elokuvan pyhistä ikoneista. He myös katsovat, että hyökkäys Depardiuta vastaan on hyökkäys taidetta vastaan.
Puolustuspuheet osoittavat suurta arvostusta. Toisaalta ne osoittavat, ettei esim. Disco-elokuvan ohjaaja Fabien Ontenienten kuvailema omertà-kulttuuri ole silkkaa kuvitelmaa. Ontenienten ohella muutamat muut Ranskan elokuva-alan henkilöt ovat todenneet, että joistakin asioista Depardieuun liittyen on haluttu ja halutaan vaieta.
Lähteet: Deadline, The Guardian, BBC
Toim. R. Isoviita