Ohjaaja Matthew Vaughn muisteli takavuosien ison tuotannon hämäriä käänteitä

17.10.2023 00:27
20th Century Fox/X-Men: The Last Stand, 2006

Kingsman-toimintaelokuvien sarjasta ja myös esim. Kick-Ass-sarjakuvafilmatisoinnin taustalta tunnettu ohjaaja ja tuottaja Matthew Vaughn oli liki 20 vuotta sitten tarttumassa tuolloin kovassa nosteessa olleen X-Men-elokuvasarjan ohjaksiin. Vaughnin piti hypätä X-Men– ja X-Men 2 -leffoillaan menestystä saaneen Bryan Singerin paikalle, koska tämä oli päättänyt vaihtaa mutanttihahmojen seikkailut Teräsmies-tarinan uuteen versiointiin (Superman Returns). Kulisseissa tapahtui kuitenkin jotain sellaista, mikä sai myös Vaughnin perääntymään X-Men-projektista.

X-Men: Viimeinen kohtaaminen eli X-Men: The Last Stand on pudonnut sarjakuvaelokuvien historiassa vähemmän arvostettujen tekeleiden joukkoon. Raina pullistelee tähtiä Patrick Stewartista Halle Berryyn ja Hugh Jackmanista Ian McKelleniin, mutta leffa ei yleisesti ottaen onnistunut lunastamaan sille asetettuja odotuksia. Vaughn kertoo nyt omasta kokemuksestaan The Last Standin parissa.

– Poikkesin yhdessä elokuvan tuottajien toimistoista, ja näin kolmannen elokuvan käsikirjoituksen, jonka totesin heti huomattavasti paksummaksi. Kysyin, mikä helvetti se versio oli, mutta tuottaja vakuutteli, ettei siitä tarvitsisi huolehtia. Minä puolestani totesin, että se vaivaa minua, olenhan elokuvan ohjaaja. Hän ei suostunut vastaamaan, joten nappasin sen väkisin – se oli ihan hullua – käänsin ensimmäisen sivun ja siinä luki: ”Afrikka. Storm. Lapsia nääntymässä ilman vettä. Hän luo ukkosmyrskyn ja pelastaa kaikki nuo lapset.”

Vaughn kertoo tivanneensa tuottajalta, mistä poikkeavassa käsikirjoituksessa oli kyse. Hän sai tietää, että se oli erityisesti Halle Berryä varten laadittu versio. Näyttelijä ei ollut vielä allekirjoittanut sopimustaan, joten häntä yritettiin houkutella takaisin tuttuun rooliinsa hänen roolihahmoaan korostavalla käsikirjoituksella. Vaughn sai myös kuulla, että tuo Berrylle varmasti mieleinen käsikirjoitus oli tarkoitus heittää pois työsopimuksen allekitjoittamisen jälkeen.

Vaughnin mielestä temppu oli hävytön:

– Olin äimistynyt, ja ihmettelin, kuinka sellaista voidaan tehdä Stormia näyttelevälle Oscar-voittajalle. Sanoin häipyväni ja irtisanouduin koko pestistä.

Elokuvan ohjasi lopulta Brett Ratner. Vaihdos saattoi vaikuttaa ulospäin toimivalta, sillä Ratner oli luotsannut mm. Rush Hour -elokuvasarjaa. yhteistyö ei uuden ohjaajan kanssa esim. mutantti Mystiqueta näytelleen Rebecca Romijnin mukaan sujunut kovin hyvin. Romijin ei ole avannut tarkemmin työkokemustaan, mutta myöhemmin useat näyttelijät ovat syyttäneet Ratneria ahdistelusta kuvauspaikalla, eikä häntä ole enää kelpuutettu isoihin Hollywood-projekteihin.

Lähteet: IndieWire, Variety, Screenrant

Toim. R. Isoviita