Viime vuosituhannella pitkät elokuvat kestivät usein puolestatoista tunnista kahteen. 2000-luvulla sitä pidemmät rainat ovat kuitenkin tuttua huttua: esim. Christopher Nolanin Oppenheimer on kolmituntinen, parjattu The Flash -sarjakuvaseikkailu 2 h 24 min, Indiana Jones -jatkumon tuorein leffa 2 h 22 min jne.
Ennen digiaikaa elokuvien kestoon vaikutti vahvasti se, paljonko kallista filmiä tarinan kertomiseen tarvittiin. Yhdelle 35 mm:n filmikelalle mahtui toki metreittäin materiaalia, mutta parin tunnin elokuvaa varten keloja tarvittiin elokuvaprojektoriin jopa kahdeksan. Keloilla, joiden pituus määritteli jopa elokuvien juonen rakennetta, oli lisäksi painoa – jokaisella n. 2 kg (ilman koteloa).
Huomattavana poikkeuksena yhä pidemmiksi venyvien elokuvien keskellä on The Wonderful Story of Henry Sugar. Moonrise Kingdom– ja The Grand Budapest Hotel -leffoistaan tunnettu ohjaaja ja käsikirjoittaja Wes Anderson on julkaisemassa tämän vain 37-minuuttisen rainan Venetsian elokuvajuhlilla. Kyseinen Roald Dahl -versiointi on tulossa loppuvuodesta Netflixille. Andersonin mukaan lyhyempi teos sopii kätevämmin suoratoistopalveluun kuin valkokangaslevitykseen.
Dahlin lastennovelliin pohjaavassa leffassa näyttelee nimekäs joukko. Henry Sugarina on Benedict Cumberbatch, ja Dahlina Ralph Fiennes. Muissa rooleissa esiintyvät mm. Ben Kingsley, Richard Ayoade, Dev Patel ja Rupert Friend.
Lähde: Collider
Toim. R. Isoviita